Maria Hogenäs är verksamhetsledare på Doula & Kulturtolk på Födelsehusets mitt i Bergsjön i Göteborg, där nyinvandrade gravida kvinnor får stöd på sitt eget modersmål. I sitt team har hon 34 doulor som talar 21 språk. Doulor är kvinnor som stöttar bland annat vid förlossning.
– Det vi har lyckats med är att doulorna ger kvinnorna stöd och är du trygg får du en bättre förlossning. Det får i sin tur jättepositiva konsekvenser, inte bara för den födande kvinnan utan för hela familjen. Jag ser det som ett integrationsprojekt eftersom en stärkt kvinna går stärkt in i Sverige, säger Maria Hogenäs.
Maria Hogenäs berättar om hur samarbetet gör att kvinnorna öppnar sig och känner förtroende att prata även om svåra frågor som könsstympning, eftersom doulorna själva kan ha erfarenhet av det.
– Doulorna blir som de systrar och mödrar som brukar vara med på förlossningar i mångas hemländer. Vi möts i en tvärkulturell gemenskap och kan prata om förlossning, amning, kvinnors rättigheter och relationer till partnern, säger Maria Hogenäs.
Sedan ett tiotal år finns det doulor i Sverige och vanligen arbetar de på uppdrag direkt av den gravida kvinnan eller paret som ska få barn.
Juryns motivering
I juryns motivering står bland annat att läsa att: ”Barnmorskornas nyskapande arbete visar på mod och vårdens roll i samhället för en jämlik hälsa”.
Andrapriset går till tre slutkandidater
Den totala prissumman på 500 000 kronor delas så att 250 000 kronor går till förstapristagaren och 75 000 kronor delas lika mellan de tre övriga nominerade. Dessa är: Beatrice ”Bea” Adriansson Carlsson leg sjuksköterska och Andreas Lann, leg sjuksköterska på avdelning 242 Mölndals sjukhus i Göteborg, Linda Jervidal, leg distriktssköterska och sårssjuksköterska på Torvalla Hälsocentral i Östersund samt Caroline Pettersson, leg sjuksköterska och Julia Olsson leg sjuksköterska på avdelning 357 Östra sjukhuset, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.
Vårdförbundspriset
Vårdförbundspriset instiftades 2009 och delas årligen ut av Vårdförbundet i samarbete med Folksam. Syftet med priset är att stimulera och synliggöra den utvecklingskraft som finns bland Vårdförbundets medlemmar. Med priset vill Vårdförbundet särskilt uppmärksamma insatser som bidrar till att personcentera vården och som i förlängningen leder mot det paradigmskifte Vårdförbundet vill se i vården. Med prissumman 500 000 kronor är priset ett av Sveriges största inom vårdområdet.
Priset går till en eller flera av kandidaterna som valts ut av en expertjury. I år delades priset ut på Vårdgalan på Hasselbacken i Stockholm den 9 november.
Källa: Vårdförbundet