Lisa Pedersen är trygghetschef i Angereds stadsdelsförvaltning. Foto: SVT

Fler hot mot socialsekreterare – när barn omhändertas

Uppdaterad
Publicerad

Antalet hot mot socialtjänsten har ökat kraftigt i Angered de senaste två åren. Anledningen tros vara en samverkan med polisen i arbetet mot kriminella grupper, som i sin tur lett till ökade tvångsomhändertaganden av barn, skriver Dagens Nyheter.

– Det är otillåten påverkan, hot och våld som används som verktyg för att få tjänstemän att fatta annorlunda beslut, säger Lisa Pedersen, trygghetschef i Angered, till SVT Nyheter Väst.

Kommunstyrelsen i Göteborg träffas under onsdagen för att prata om en rapport som visar situationen för socialtjänsten Uppgifterna kommer från stadsdelsnämnden i Angered som påvisar en oroande utveckling av hot och påtryckningsförsök gentemot socialtjänstens personal. Främst sker det i samband med tvångsomhändertagande av barn.

I rapporten står bland annat att samverkan med polisen i arbetet mot kriminella grupper har lett till att socialtjänsten uppmärksammats på missförhållanden. Och de åtgärder som vidtagits har genererat motreaktioner i form av hot och otillåten påverkan. Situationen leder till en otrygg arbetsmiljö och hotar verksamhetens legitimitet.

– Vi jobbar ju offensivt i våra områden mot de här nätverken och när vi blir uppmärksammade på missförhållanden är vi skyldiga att rapportera till socialtjänsten i PM och annat. Då vet jag att de i vissa fall har blivit utsatta. De har ett svårt, känsligt jobb, sådant som omhändertagande av barn väcker ofta reaktioner, säger Fredrik Lennartsson, biträdande lokalpolisområdeschef till Dagens Nyheter.

”Kriminella strukturer som vill påverka”

Lisa Pedersen är trygghetschef i Angereds stadsdelsförvaltning och berättar att de sedan i våras tittat närmare på problematiken.

– Vi gör en satsning där vi jobbar över hela förvaltningen för att rusta personalen och skapa trygghet och säkerhet. Dels kompetenshöjer vi personalen och vidtar skyddsåtgärder, säger hon till SVT Nyheter Väst.

Pedersen tror dock inte att hoten kommer minska.

– Vi ser kriminella strukturer som vill påverka socialtjänsten. Det är otillåten påverkan, hot och våld som används som verktyg för att få tjänstemän att fatta annorlunda beslut. Det är ett arbetsmiljöproblem men i förlängningen också ett samhällsproblem. Det är ett hot mot våra demokratiska strukturer om vi låter kriminella påverka.

Kan man stoppa dessa hot?

 – Ja, det tror jag, en viktig sak är att vi inte normaliserar det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.