Två hundar nosar på varandra. Christian Jönsson Hammenfors på Länsstyrelsen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lerums kommun ville använda vinst till hundrastgårdar – i klippet förklarar bostadsstrategen vid Länsstyrelsen hur kommuner kan utnyttja undantaget i lagen. Foto: SVT

Hundratals miljoner har plockats ut från kommunala bostadsbolag i Västra Götaland

Publicerad

276 miljoner kronor. Så mycket pengar har kommunerna i länet totalt fört ut från sina bostadsbolag de fem senaste åren.  

SVT Nyheter Västs granskning visar att det skiljer stort mellan kommunerna. De flesta låter pengarna stanna i bolagen. Två bolag står – genom att utnyttja ett undantag i lagen – för mer än hälften av överföringarna. 

Vad är ett allmännyttigt bostadsbolag? Det är en fråga som fått olika svar i olika tider. En gång i tiden skulle man kunnat svara ungefär så här: ett bolag som är ägt av en kommun och förvaltar hyresfastigheter utan vinstsyfte.

Men 2011 förändrades detta. Då infördes en ny lag och kravet att bolagen ska drivas utan vinstsyfte slopades. Sedan dess ska allmännyttiga bostadsbolag bedrivas enligt affärsmässiga principer.

Syften med den nya lagen var att konkurrensen inte skulle snedvridas mellan kommunala och privata bostadsbolag.

Både affärsmässig och allmännyttig

Men det affärsmässiga är inte allt. Enligt branschorganisationen Sveriges Allmännytta är syftet med ett allmännyttigt bostadsföretag att främja bostadsförsörjningen i kommunen. Och i det ingår att möta olika bostadsbehov och att ta ett samhällsansvar. Bolagen ska alltså både agera affärsmässigt och allmännyttigt.

Det finns dock skillnader i hur bolagen agerar. Till exempel hur vinsterna hanteras.

Ett av tre bolag för över pengar

SVT har gått igenom hur mycket pengar som kommunerna i länet fört över från sina kommunala bostadsbolag. De flesta kommuner i länet låter pengarna stanna i bolagen. Ifjol var det bara ett av tre bolag som förde över pengar till kommunen.

Totalt 46 miljoner kronor fördes ut från bolagen i fjol, enligt Länsstyrelsen. Det är några få kommunala bostadsbolag som står för de stora överföringarna i länet.

Två bolag sticker ut

Två bolag sticker ut: Förbo och Skövdebostäder. Ifjol plockades 15 miljoner kronor ut från vardera bolag. Sett över fem år har mer än hälften av alla pengar som förts ut från kommunala bostadsbolag i länet skett från dessa två bolag.

– Skövdebostäder är ett stabilt företag. De pengar som förs ut äventyrar inte Skövdebostäders möjlighet att utvecklas, säger Bernt Mårtensson (M), styrelseordförande i Skövdebostäder.

Anette Holgersson (V) framför konstgräsplan i Gråbo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna är oense om det är rätt att lägga vinsten från Förbo på konstgräsplaner. Foto: SVT

VINSTER FRÅN KOMMUNALA BOSTADSBOLAG

Kommunala bostadsbolag ska bedrivas affärsmässigt. Det betyder, enligt branschorganisationen Sveriges allmännytta, att kommunerna ska ställa ett marknadsmässigt avkastningskrav på sina bolag.

Exakt vilken nivå avkastningskravet ska ligga på bestämmer ägarna, alltså kommunen. Det samma gäller vad som ska ske med vinsten. Om pengarna ska behållas i bolagen eller föras över till ägarna.

Hur mycket pengar som bolagen kan föra över till kommunerna begränsas i lagen. Men det finns undantag. Till exempel om pengarna används inom ramen för kommunens bostadsförsörjningsansvar. Det handlar om åtgärder som: ”främjar integration och social sammanhållning eller som tillgodoser bostadsbehovet för personer för vilka kommunen har ett särskilt ansvar”

Om detta undantag används kan hela årets vinst föras över från bolaget till kommunen.

Totalt har 276 miljoner kronor förts över från kommunala bostadsbolag i länet de fem senaste åren. Drygt 700 000 kronor har av Länsstyrelsen och Boverket bedömts vara otillåtna överföringar.

Källa: Boverket, Sveriges allmännytta, Länsstyrelsen och riksdagen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.