Miljontals plastpellets läcker ut i havet från plastindustrierna i Stenungsund varje år. Det betyder att flera ton mikroplast sprider sig längs kusten. Utsläppen har pågått under lång tid och nu slår forskare larm.
– Framförallt undrar vi hur det är möjligt att det inte finns lagstiftning och tillsyn som förhindrar de här läckagen, säger Martin Hassellöv, professor vid institutionen för marina vetenskaper vid Göteborgs universitet.
En forskargrupp har undersökt dels hur mycket så kallad plastpellets som läcker rätt ut i Stenungsån och i förlängningen ut i havet. Dels har man tittat på hur mycket läckage som kommer från omkringliggande verksamheter, som under rengöring av fordon och vid omlastningar.
– Vi får olika siffror beroende på hur man räknar. Det som står klart är att det rör sig om mycket omfattande mängder plast som når havet, säger Martin Hassellöv.
Sprids längs kusten
Plasten sprider sig framförallt norrut från Stenungsund. Plasten har mycket stora skadeverkningar på naturen, bland annat hittas ständigt plastpartiklar i fåglars magar och mikroplaster hittas även i exempelvis fisk.
Plast bryts i princip inte ner i naturen.
– Den svenska miljöbalkens hänsynsregler ska förhindra att stora mängder pellets läcker ut, särskilt i områden som det kring Orust och Tjörn där det finns flera naturskyddsområden, säger Lena Gipperth, professor i miljörätt på juridiska institutionen, säger Lena Gipperth, professor i miljörätt på juridiska institutionen.
Problemet är bara att lagen inte verkar efterlevas.
– Jag blev väldigt förvånad när jag insåg att tillsynsmyndigheterna helt verkar ha bortsett från plastutsläppen. Man fokuserar på andra saker. Det är som om problemet inte finns, säger Lena Gipperth.
”Kan behöva göras mer”
Elisabeth Lindqvist, länsmiljöingenjör vid Länsstyrelsen i Västra Götaland som har tillsynsansvaret vid industrierna i Stenungsund, anser tvärtom att de jobbar aktivt med frågan de senaste åren, både tillsammans med kommunen och inblandade industrier. Hon ser en betydande minskning i utsläppen.
– Däremot kan det behöva göras mer. Som exempel skulle vi kunna titta mer på vad som är nytt och gammalt bland plasten för att identifiera nya spridningskällor.
Företaget: En viktig fråga
Borealis är en av de industrier som är aktiva i området och de tillverkar plastpellets. Företagets chef för miljö, hälsa och säkerhet, Marcus Kierkegaard, har varit vid Stenungsåns utlopp och sett plasten där. Han anser att det är en prioriterad fråga, särskilt eftersom företaget har en nollvision på utsläpp.
– Det är en resa dit vi är på väg och vi gör stora framsteg och framförallt de senaste åren har vi gjort stora investeringar.
Ett exempel på det är att företaget strax efter att studien genomfördes installerade finmaskiga nät som förhindrar att plastpellets förs ut med dagvattnet.
”Plast överallt”
Forskarna menar nu att det är nödvändigt att myndigheterna på allvar tar tag i och börjar kontrollera utsläppen.
– Det är som när man letar svamp. Först ser man den inte. Men när man väl börjar se plasten längs stränderna inser man att den är överallt. Det är skrämmande, säger Lena Gipperth.
Så räknar forskarna
Forskarna har bedömt att det de senaste åren har släppts ut plastpellets motsvarande mellan 300 och 3 000 kilo plast om året från industrin och omkringliggande verksamheter.
Enligt forskarna har man också i prover från Stenungsån hittar stora mängder mikroplaster. Mängden pellets och mikroplaster ger sammantaget bilden att ”flera ton plast släpps ut årligen”.
Källa: Göteborgs universitet