Ulf Boström, polis och fullmäktigeledamot för Demokraterna och Sven-Erik Alhem, fd överåklagare. Foto: SVT

300 IS-svenskar anmäls av Göteborgspolis

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgspolisen Ulf Boström, som också är fullmäktigeledamot för Demokraterna, anmäler 300 IS-svenskar för medhjälp till mord.

– Det är konstigt att det här inte gjorts tidigare, säger han till SVT Nyheter Väst.

Han får mothugg av före detta överåklagare Sven-Erik Alhem som anser att det hela har en politisk agenda.

– Man behöver ingen anmälan för att inleda en förundersökning, säger han.

Anmälan som lämnades in till Riksåklagaren och Rikspolischefen av bland andra Ulf Broström handlar om medhjälp till mord, och berör 300 svenska islamistiska extremister som anslutit sig till terrorstämplade grupper. 

Även Jan Hägglund som representerar Arbetarpartiet i Umeå, Edward Nordén från Medborgerlig samling, och terrorforskaren Magnus Norell står bakom anmälan. Anmälarna åberopar lagstöd i Brottsbalken och Lagen om straff för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

”Offer berättar om sin rädsla”

Ulf Boström arbetar som integrationspolis i Göteborg. Han säger att skälet till den här anmälan är de berättelser han fått från de yazidier, kristna och muslimer han mött i sitt arbete och som vittnar om hur hot och tvång fortsatt här i Sverige.

Men varför kommer den här anmälan just nu? 

– Jag har träffat oerhört många samfund, religiösa och politiska föreningar där en bild har vuxit fram och genom förtroende har allt fler offer börjat berätta om sin rädsla, säger han.

Vad är det de berättar för dig? 

– Delvis vad de upplevt i hemlandet men också olika slags hot de får här. En man berättade nyligen om när han på väg till fredagsbönen i moskén blev förföljd av en man som skröt om att han stridit för IS och vad han gjort. Vi har andra som vittnar om blickar och olika gester som pekfinger som drar över halsen.

Behövs ingen anmälan för att inleda utredning

Enligt den före detta överåklagaren Sven-Erik Alhem behövs ingen anmälan för att inleda en förundersökning när det gäller misstankar om den här sortens brott. Polis och åklagare har rätt – och oftast även en skyldighet – att ex officio, (juridisk term för eget initiativ) inleda en förundersökning.

– Särskilt viktigt är det om det finns tydliga uppgifter i samhället som skulle kunna ge grund för att anta att ett grovt brott har begåtts. Det är alltså inte så att polis och åklagare ”sitter och väntar” på att en anmälan ska komma in för att agera. Vad de brottsbekämpande myndigheterna gör/inte gör skyddas ofta av sekretess.

”Politisk agenda”

Sven-Erik Alhem ser vissa problem med den här polisanmälan som enligt honom har en stark politisk agenda.

– Risken är att man här hamnar i en återvändsgränd.

Ulf Boström, som också är fullmäktigeledamot i Demokraterna säger att han har gjort anmälan utifrån sin roll som polis men Demokraternas partiledare Martin Wannholt, säger till SVT Väst att även partiet tycker att det är bra att en anmälan gjorts.

– Det här är en viktig fråga för göteborgarna enligt oss, säger han.

Åklagare Marie Lind Thomsen, vice chef vid riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet vid Åklagarmyndigheten vill varken bekräfta eller dementera om anmälan kommit in.

– Det jag kan säga är att vi har sedan 2015 inlett en förundersökning om brott begångna i Syrien och den omfattar även IS-anhängare, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.