Man bakifrån i Kriminalvårdens häktescell och Justitiekanslern Mari Heidenborg, med mörkbågade glasögon, grå tröja och grått hår.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Justitiekanslern förklara varför kriminella har rätt till ersättning när de har suttit frihetsberövade. Foto: SVT

JK: Därför kan dömda kriminella få rätt till ersättning

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Justitiekanslern, JK, är det svårt att begränsa ersättning till frihetsberövade – även för personer som döms för andra grova brott. Samtidigt pågår en ny utredning om lagstiftningen.

– Jag välkomnar att man ser över de här bestämmelserna, säger Mari Heidenborg, justitiekansler.

En 23-årig man dömdes för medhjälp till högskolemordet i Borås. Mannen satt också häktad för ett annat brott som han senare friades från – och fick därför rätt till 50 000 kronor i skadestånd från staten. Något som fått den mördades pappa att rasa.

– Jag kan förstå pappans synpunkter. För vår del är vi bundna av den lagstiftning som finns och den är väldigt sträng mot staten, säger justitiekansler Mari Heidenborg.

Pengarna gick till brottsoffren

Enligt regelverket tas ingen hänsyn till om personen, som fått ersättning för frihetsberövande, begått brott tidigare eller senare, utan JK tittar bara på frihetsberövandet som inte lett till en fällande dom.

– I det här fallet har han visserligen tillkänts det här beloppet, men hela beloppet har vi betalat ut till Kronofogdemyndigheten. Så det har gått till hans tidigare brottsoffer, säger Mari Heidenborg.

Men det har ju staten betalat och inte han?

Absolut, men det finns kvar en skuldtäckt för honom.

Välkomnar en ny utredning

Enligt JK pågår just nu en översyn av frihetsberövades rätt till ersättning. Utredningen ska pågå hela 2024 och vara färdig 24 februari 2025, enligt regeringen.

– Det finns situationer där vi tycker att det borde gå att vägra ersättning, där det inte gör det idag. Jag tycker att det är befogat att man gör en översyn och tittar på möjligheterna att vägra ersättning i fler fall, säger Mari Heidenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.