Johanna och Janko Ferlic i Viskafors i Borås kommun har varit familjehem i snart tre år till en numera sexårig pojke.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi vill hjälpa andra barn”. Janko och Johanna Ferlic i Viskafors i Borås kommun har varit familjehem i snart tre år till en numera sexårig pojke. Foto: Helena Josefsson/SVT

Janko och Johanna är familjehem: ”Det har varit utmanande”

Uppdaterad
Publicerad

När uppdraget som kontaktfamilj avslutades kände Johanna och Janko Ferlic i Viskafors att de ville göra mer – för att hjälpa andras barn.

– Det är så många barn som lider och vi har det bra i livet säger Johanna Ferlic.

Det är stor brist på familjehem i Sverige. Men några som har öppnat upp sitt hem är familjen Ferlic i Viskafors.

– Det är så många barn som lider och vi har det bra i livet och därför ville vi dela med oss av det och hjälpa andra barn, säger Johanna Ferlic till SVT Nyheter Väst.

De tror att mer information skulle locka fler att bli familjehem.

– Jag tror att många tänker att man måste vara en särskild typ av familj och det behöver man inte. Jag tror det finns en rädsla hos många, säger Janko Ferlic.

Socialstyrelsen startade kampanj

För att locka fler att öppna upp sina hem för andras barn har Socialstyrelsen startat en nationell kampanj. De har bland annat annonserat i sociala medier och på bio.

– Man måste inte vara ”mamma, pappa, barn i villa” utan vi behöver en mångfald av familjer med olika bakgrund och olika familjekonstellationer för barn har olika behov, säger Annika Öquist, enhetschef på Socialstyrelsen.

Gör det inte för pengarna

Familjen Ferlic har ett stort kontaktnät med föräldrar och syskon som bor i närheten och kan rycka in och hjälpa till ibland. Vilket har varit ett måste enligt Johanna och Janko.

– I de jobbigaste perioderna så har särskilt jag tvivlat, men då har du Janko alltid varit stadig och du har burit mig när jag varit som tröttast.

Man får ju pengar för det här, finns det inte risk för att det lockar till sig oärliga personer?

– Har man inställningen att man gör det för pengarna ska man inte vara familjehem. Det här gör man för barnets skull och med hela hjärtat, säger Janko Ferlic.

Annika Öquist är enhetschef på Socialstyrelsen och hon berättar om kampenjen ”Gör en insats” för att få fler familjehem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Annika Öquist är enhetschef på Socialstyrelsen och hon berättar om kampanjen ”Gör en insats” för att få fler familjehem. Foto: Larsen, Håkon Mosvold/TT, Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.