En person står vid en vattenspegel med en byggnad i bakgrunden, omgiven av grönska och träd. Ljuset är mjukt och skapar en lugn atmosfär. Judar, antisemitism.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Schreiber har för första gången tänkt tanken på att flytta ifrån Göteborg – Hör honom berätta om hans judiska upplevelse efter 7 oktober. Foto: SVT

Judiska David är mer otrygg i Göteborg efter 7 oktober

Publicerad

Det finns ett före och ett efter den 7 oktober. Så upplever David Schreiber livet som jude i Göteborg.

– Jag upplever mig som mycket mer otrygg nu och tänker mig noga för i vilka sammanhang jag nämner min judiska identitet, säger han.

David Schreiber har en tvåårig dotter som går på den judiska förskolan i Göteborg. Där patrullerar numera vakterna dagligen efter den 7 oktober.

– Vi är en utsatt grupp och jag har för första gången tänkt tanken att flytta från Göteborg till Israel trots att vi är tredje generationen judar i min familj som bor här, säger han.

Krig mellan Israel och Hamas

En ny forskningsstudie av Segerstedtinstitutet vid Göteborgs universitet har undersökt hur antisemitism påverkat judar i Sverige sedan Hamas terrorattack den 7 oktober 2023 och det efterföljande kriget i Gaza.

”Utelämnade åt vårt eget öde”

Den visar att judar i Sverige känner sig övergivna och svikna av statliga och lokala myndigheter, enligt rapporten.

– Jag har läst rapporten och konstaterar att jag är inte ensam om att känna oro och känslan att antisemitismen breder ut sig.

David Schreiber bär aldrig kippa utanför synagogan och inte heller davidsstjärna. Han frågar sig om det finns möjlighet att leva ett judiskt liv i Sverige och samtidigt känns sig trygg.

– Ibland kan man känna att vi är utelämnade åt vårt eget öde, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krig mellan Israel och Hamas

Mer i ämnet