Många anhöriga till den avlidne 15-åringen var på plats när rättegångens första dag av tre inleddes. Tidigt under förhandlingen beslutades att resten av rättegången skulle hållas bakom stängda dörrar på grund av den åtalades låga ålder.
– Man vill ju att han ska synas och vara bakom öppna dörrar, tänker jag. Han ska stå för vad han har gjort, säger Rebecka Bergenheim, anhörig till offret.
Så gick mordet till enligt åklagare
Tidig kväll den 2 oktober ska offret och den misstänkta 16-åringen ha träffats. Den misstänkta erkänner att han träffade offret och att han gjorde det eftersom han ville konfrontera honom över saker som hänt och sagts.
Därefter ska den misstänkte ha dragit kniv och han erkänner att han använt visst våld men hävdar att det skett i nödvärn och inte funnits något uppsåt att döda. Han nekar alltså till brott.
Åklagaren menar att 16-åringen bragt offret om livet med 140 stick- och skärsår.
Misstänks förflyttat kroppen till Säveån
En del av åtalet rör grovt gravfridsbrott och handlar om att 16-åringen misstänks ha flyttat kroppen någon gång mellan den 2 och 5 oktober för att undanröja bevis. Enligt åklagare ska 16-åringen bränt klädesplagg för att undanröja bevismaterial samt förflyttat kroppen till Säveån där den senare hittades.
Den misstänkta nekar till brott och menar att offret själv hoppade ned i ån och att han fortfarande ska ha varit vid liv när 16-åringen lämnade platsen.
Kan ha psykisk störning
Som bevismaterial kommer åklagare bland annat att använda sig av DNA-analyser, mobildata, texter ur den misstänkta 16-åringens dagbok samt fynd från platsen.
Enligt en rättspsykisk undersökning finns det misstanke om att 16-åringen led av en allvarlig psykisk störning både vid gärningstillfället och undersökningstillfället. Det har Göteborgs-Posten tidigare rapporterat om.