Karlatornet högsta huset i Norden

Uppdaterad
Publicerad

Det sägs att det blåser snålt på toppen, men lyckligtvis är det vindstilla när SVT Nyheter Väst till sist når den översta nivån i Karlatornet.

Huset är det högsta i Göteborg och om ett par månader det högsta i Norden.

I klippet ovan kan du höra byggherrarna Ola Serneke och Erik Selin, prata om Karlatornet.

Vi befinner oss drygt 150 meter upp, vilket kommer att motsvara våning 52. Någon kanske tycker att det kan räcka nu, men huset ska växa med ytterligare nästan hundra meter. Och nu är det full fart uppåt. 

Men byggprocessen har kantats av bekymmer. En internationell finansiär drog sig ur, det rådde pandemi och lägenhetsköpare krävde pengar tillbaka för att den ursprungliga tidsplanen inte höll. Hela bygget tycktes gå i stå. 

– Alla projekt har sina utmaningar och givetvis kan problemen accelerera, säger Ola Serneke.

480 sålda lägenheter

Den gången såg det riktigt mörkt ut. Det är ingen hemlighet att Erik Selin – tillsammans med Nordea – kom in som något av en räddande ängel.  

– Jo, men annars kanske någon annan hade gjort det, säger han själv. 

De missnöjda köparna då? Jo, i slutändan var det 40-50 fall där lägenheterna köptes tillbaka och kom ut på marknaden igen. 

– Nu har vi sålt drygt 480 av 610 lägenheter, och då ska man veta att inte alla lägenheter har släppts till försäljning än, säger Ola Serneke, som själv sedan länge har säkrat en av de fyra lägenheterna högst upp, för 66 miljoner.

Verksamhet dygnet runt

Karlatornet är bara en del av ett helt stadsområde, Karlastaden, där 20 000 människor ska arbeta och bo. Visionen är en levande stadsdel, med verksamhet och kommunikationer dygnet runt.  

Om drygt två år väntas tornet stå klart, men de första flyttar in redan efter nästa sommar.

Detta är Karlatornet och Karlastaden

• Karlatornet blir 245 meter högt, med bostäder på våningarna 5-73. På våning 69 byggs en allmän utsiktsplats och skybar.

• Tre av tornen i Karlastaden blir högre än det högsta Gothia Toiwers-tornet.

• Karlatornet står på 57 platsgjutna pålar som vardera är två meter i diameter. Det är svenskt rekord.

• Pålarna går närmare 70 meter ner genom leran och ytterligare fem-sex meter in i urberget.

• Konstruktionen blir slankare högre upp. Pelarna vid entréplan är 1,60 meter i diameter, men ”bara” 0,40 meter på 150 meters höjd.

• Tornet kan som mest röra sig några decimeter vid en jättestorm, eftersom det är en betongkonstruktion. Höghus i stål kan röra sig mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.