Hösten 2013 hade Kent Persson precis gått i pension och firade med att åka iväg på en resa. Under semestern upptäckte han en knöl på ryggen. Det visade sig att han drabbats av den elakartade hudcancerformen malignt melanom.
– Det var ju förstås en chock. Samtidigt läste jag på och förstod att 80 procent botas om melanomet upptäcks i tid, säger Kent Persson.
”Då gick ridån ner”
Kent genomgick en operation där knölen togs bort, men fick också höra att det var vanligt att cancern sprider sig. Och bara några månader senare upptäckte Kent knölar i armhålan.
Ett nytt läkarbesök avslöjade att det även fanns ett stort antal metastaser i lungorna. Och när han trodde att det inte kunde bli värre fick han vid ännu ett läkarebesök reda på att det även fanns metastater i levern.
– Då gick ridån ner, kände man ju. Samma läkare frågade då om jag kände till immunterapi. Aldrig hört talas om, sa jag.
Det visade sig att Sahlgrenska precis då sökte personer till en världsomspännande studie och att Kent Persson passade bra in.
– Jag sa att jag gör vad som helst. Jag ville bara bli av med detta.
Omedelbar effekt
Tjugo patienter i Sverige, varav sex i Göteborg, deltog i studien. Hälften av dem skulle få cellgifter, hälften immunterapi. Biverkningarna avslöjade tidigt att det var immunterapi som Kent fick. Och redan efter tre kurer märkte han att knölarna han haft på ryggen började hårdna och krympa.
Efter att kroppen röntgats och plåtar jämförts ringde så telefonen hemma i Landvetter. Och den här gången var beskedet positivt.
– Då var det en sjuksköterska som sa att alla metastaser hade minskat eller helt försvunnit. Och då kom tårarna.
Numera är immunterapi den vanligaste behandlingsformen för patienter med spridd melanom. Sedan behandlingen godkändes 2015 har runt 200 patienter behandlats på Sahlgrenska, och nästan hälften har haft stor nytta av behandlingen.
För Kent Persson har immunterapin inneburit att sjukdomen förmodligen helt försvunnit.
– Jag hade en makalös tur, konstaterar han.
Det här är immunterapi
Immunterapi är ett sätt att förmå kroppens immunförsvar att angripa cancerceller. Behandling med antikroppar gör att immunförsvarets bromsmekanismer släpper. Läkemedlet ges som dropp med några veckors mellanrum.
Årets nobelpris i medicin går till de två forskarna James P Allison och Tasuku Honjo, vars upptäckter inom immunterapi varit banbrytande.