En delad bild som visar två scener. Den vänstra sidan visar en livlig butik med varuhyllor och kunder som handlar, och skyltar ovanför med olika avdelningar. Den högra sidan visar en person med mörk tröja

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kevin Hrustic söker jobb åt sina tonårsbarn och tror inte det ger en negativ effekt på arbetsgivare. Hör honom berätta mer i klippet. Foto: SVT/Privat

Kevin från Göteborg söker jobb åt sina barn

Uppdaterad
Publicerad

Att föräldrar tar en aktiv roll i sina barns jobbsökande är vanligt. Det vittnar matbutiker, kaféer, och gymkedjor om. Kevin Hrustic från Göteborg hjälper sina barn med att skriva CV och lägga ut annonser.

– Det är en bra och positiv sak att barnen kommer ut, säger han.

Det är inte ovanligt att föräldrar söker jobb åt sina tonårsbarn, en av dem är Kevin Hrustic från Göteborg. Det är så pass viktigt för honom att hans 17-åriga son och 18-åriga dotter lär sig av utmaningarna på arbetsmarknaden att han gärna ställer upp.

– Det är en bra och positiv sak att barnen kommer ut. Det händer så mycket runtomkring oss i samhället. Det är många barn och ungdomar som förstörs, säger han.

Texten fortsätter efter chatten.

Hur ser du på att föräldrar söker jobb åt sina barn?

Monica • Det är ok att fråga föräldrar hur man skriver ett CV men det viktiga är att man skriver och ansöker själv. Att få jobb via kontakter är enklare. Jag gissar att 80% av alla jobb tillsätts av individer som känner någon på arbetsplatsen. I så fall är 80% curlade om man ska hårddra. Vilken arbetsgivare vill anställa någon som man inte känner? Fundera själva.
Det är få som gör det.

Att få tips är inte att curla. Men att skriva ansökan och följa med på intervju som förälder är att curla. Att få sitt första sommarjobb på sina föräldrars arbeten är normalt samt att man kan göra alla nybörjarmisstag utan att förlora sitt arbete. Kommer man utifrån så finns inte plats för ett enda misstag. Barn med sjuka föräldrar eller barn med föräldrar som saknar arbete hamnar utanför. De får aldrig någon chans att komma in i arbetslivet på samma sätt. Vet av egen erfarenhet.

Så mitt tips till yngre är: sök första jobbet via kontakter. Samla bra erfarenhet och pengar och spara för att göra er dröm. Er utan kontakter: ge inte upp! Skaffa en bra utbildning. Har ni diagnoser så försök få hjälp. Ni är värdefulla och alla behövs!

Pinnat inlägg

Det är inte ovanligt att föräldrar söker jobb åt sina barn – och i vissa fall vill de till och med följa med på sina barns anställningsintervjuer. Vad tycker du? Är det en bra eller dålig idé att föräldrar söker jobb åt sina barn? Dela gärna med dig i chatten!

Peter B • Nej och åter nej! Låt barnen ta egna initiativ. Sluta curla era barn!

Ylva • Ris till Alla företagare som inte skulle anställa. Och de som ogillar föräldrar som knuffar på lite. Klaga ej på ungdomar av idag!

K • Är väl rätt vanligt att föräldrar hör sig för bland bekanta om det finns möjlighet att få tex sommarjobb på ett företag. Sedan är det upp till barnet att söka själva jobbet och gå på intervju. Har alltid varit bra med kontakter, inget konstigt med det. Stor skillnad mellan att söka sommarjobb till en ung tonåring eller en permanent anställning tycker jag. Varför krossa kidsen innan de ens kommit ut på arbetsmarknaden, finns många duktiga ungdomar som gått runt på stan och sökt jobb efter jobb och bemötts av osmidiga butiksanställda som direkt tackar nej utan att hänvisa till ansvarig chef. Lätt att tappa sugen till slut utan lite hjälp från en vuxen.

Michael • Det är ett extremt märkligt beteende, hur ska barnen lära sig själva om föräldrarna gör allt? Unga idag är galet söndercurlade, och klarar knappt av att göra saker själva (gäller inte alla såklart). Jag har själv varit arbetsgivare när jag var yngre, och skulle aldrig anställa någon om deras förälder kontaktade mig. Om man inte ens klarar att söka jobb själv, hur ska man då kunna klara av jobbet i fråga??

Gary Nilsson • Det är OK. Att ställa upp ett brev och att formulera sig är något man behöver exempel på. Hela rättssystemet bygger ju på prejudikat! Hur skulle det se ut om vi hela tiden började om från början. De flesta kommentarorerna här tycks bedriva syföreningsverksamhet.

KP • Det är tragiskt när föräldrar förstör för sina barn. De får aldrig lära sig eller ta ansvar för något och kan inte ta hand om sig själva. Föräldrarna kommer inte att finnas där och ta hand om dem resten av livet. Stackars ungar!

Det är bara. Positivt • Bra föräldrar.engagerar. sig .

Anna • Lär dem istället hur de kan göra och vad som är viktigt när de söker sig ut på arbetsmarknaden. Jag skulle aldrig någonsin anställa en person som inte sökt jobbet själv eller under falsk flagg med hjälp av föräldrarna, för hur trovärdig och mogen är arbetssökande "barnet" då?

Kristina • Alltså- föräldragenerationen lyckades ju skriva cv, söka jobb och klara att jobba. Hur kommer det sig att våra barn helt plötsligt blivit inkompetenta till samma handlingar

Mia • Jag kan tipsa och hjälpa till med hur en CV ska skrivas. Kommer aldrig att skämma ut barnen med att jag söker jobb åt dem. Det ser illa ut från arbetsgivarens håll och indikerar att barnen inte är kapabla att stå på egna ben eller att de kan ta egen initiativ och det minskar deras chanser att få jobbet. Ungdomarna måste lära sig själva. Vi, föräldrar, kan ju inte alltid stå bredvid våra barn.

Minska riskerna för kriminalitet

Sedan i somras har Kevin och hans tonårsbarn aktivt sökt efter jobb, men ungdomarna är fortfarande arbetslösa.

Kevin Hrustic vill säkra att hans barn kommer in på rätt bana i livet. Och att unga kommer ut i arbetslivet tror han kan minska riskerna för att de istället hamnar i kriminalitet.

Söka sina egna jobb

Att Kevin söker jobb åt sina barn istället för att de själva gör det, tror han inte ger en negativ effekt hos arbetsgivare.

– Jag tror inte det skulle vara något fel med att jag ringer och säger att jag presenterar min dotter istället för att hon presenterar sig själv.

Butikschef Fredrik Fast ser däremot problem med att barn och ungdomar inte söker sina egna jobb.

– Ska man jobba så ska man ta ett visst ansvar och då bör man kunna ta ansvaret att man också söker jobbet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.