Sedan maj månad har vargen angripit och dödat får vid åtta tillfällen i Ulricehamns och Tranemos kommuner i Västra Götaland, samt i Gnosjö och Gislaveds kommuner i Jönköpings län. Hälften av angreppen skedde den 21-28 juli i kommunerna Tranemo, Gnosjö och Gislaved. Nu har länsstyrelserna alltså beslutat om skyddsjakt.
- Vi beslutar ju aldrig om skyddsjakt om det handlar om enstaka angrepp på långt avstånd från varandra. Skyddsjakt är inget straff för något vargen gjort, utan för att förhindra fortsatta angrepp, säger Anita Bergstedt på viltenheten, länsstyrelsen Västra Götaland.
Oklara DNA-besked
Via DNA-prover har man försökt fastställa om det rör sig om en eller flera vargar, och om det är genetiskt värdefull varg. Men proven kunde inte ge svar på individnivå.
Det finns sedan tidigare en stor vana vid att analysera vargbajs, men i det här fallet har man försökt få fram saliv av varg från några av de dödade fåren, och det har visat sig svårt att både ta sådana prov och att analysera dem.
Anita Bergstedt tror ändå att det rör sig om en enda varg som stått för alla angrepp.
– Ja, i det här fallet har vi ett ganska litet område med ganska många angrepp på ganska kort tid. Då pekar väldigt mycket på att det är en vargindivid som fått denna vana, fortsätter hon.
Kan det inte lika gärna vara tre vargar som gör detta tillsammans?
– I det området finns det annars inte varg. Det finns inga revir där. Det är med stor sannolikhet en ungvarg som passerar området under sin vandring, stannat till och då angripit fåren.
Skyddsjakt enda alternativet
Villtenheten på länsstyrelsen i Västra Götaland konstaterar att en varg som en gång lärt sig angripa får troligen kommer att fortsätta med det beteendet, och att detta kostar både stora pengar och stor oro.
Eftersom det ses som praktiskt omöjligt att på kort sikt skydda alla fårbesättningar med rovdjursavvisande stängsel har man nu alltså beslutat om skyddsjakt.