Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har behandlat över 200 patienter och vi har inte haft några allvarliga komplikationer”. Hör kirurgen Mehran Monemi, som driver en klinik i Göteborg. Foto: Lars Wiklund/SVT

Kliniken har gjort 200 ingrepp med magsäcksballong – slår tillbaka kritiken mot behandlingen

Publicerad

Fetmabehandling med magsäcksballong har fått kritik för att ge komplikationer och vara en ineffektiv behandling. Men en av klinikerna som utför behandlingen delar inte den bilden.

– Vi har behandlat över 200 patienter och vi har inte haft några allvarliga komplikationer, säger Mehran Monemi, kirurg, som driver en klinik i Göteborg.

Magsäcksballong är en behandling som utförs på flera privata kliniker och online marknadsförs det som en effektiv viktminskningsmetod, där en ballong förs in i magsäcken och fylls med vätska.

Härom förra veckan gick Läkemedelsverket ut med en varning om riskerna för komplikationer, och myndigheten pekar också på att behandlingen inte har långvarig effekt.

En av klinikerna som utför behandlingen ligger i centrala Göteborg – här välkomnar man att Läkemedelsverket går ut med information om behandlingen, men man delar inte bilden att behandlingen ger allvarliga komplikationer.

Hör kirurgen Mehran Monemi om behandlingen med magsäcksballong, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.