Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jenny Vinglid, generalsekreterare Riksförbundet Hobs. Foto: SVT

Patientföreningens oro över fetmabehandling – får många samtal

Uppdaterad
Publicerad

Intresset för fetmabehandling med så kallad magsäcksballong ökar. Samtidigt vittnar patientorganisationen Hobs om att patienter fått allvarliga komplikationer.

– Det är allt från uppstötningar till allvarliga tarmvred där de måste åka in akut, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare Riksförbundet Hobs.

Att sätta in en ballong i magsäcken för att gå ner i vikt är en växande trend. Men det finns risker för allvarliga komplikationer och nyligen gick Läkemedelsverket ut med en varning, vilket SVT Nyheter Väst rapporterat om.

I Sverige har allvarliga tillbud rapporterats. Något som patientorganisationen Hobs – som jobbar med frågor som rör övervikt och fetma – märker av.

Varje månad får de samtal från patienter som fått allvarliga komplikationer.

– De har svårt att äta, mår illa och har svårt att klara vardagen. Många har inte fått information om det här tidigare, säger Jenny Vinglid.

Unga åldrar

Enligt henne har det även varit unga personer i 16-17-årsåldern som använt metoden och fått problem.

Vad vill du säga till dem som funderar på den här typen av ingrepp?

– Jag kan inte avråda eller rekommendera någon för vilket ingrepp som helst, men om vi har Läkemedelsverket som gått ut med en allvarlig rapport och avråder det här så tycker jag man ska lyssna på det, säger hon.

I klippet hör du om varför hon tror metoden ökar

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.