De har bott största delen av sina liv i Trollhättan, men sällan varit utanför stadsdelen Kronogården. Det var när Trollhättans stad startade en aktivitetsgrupp för ensamkommande tjejer som man upptäckte att behovet av att komma ut var minst sagt lika stort för de tjejer som bott i landet i flera år.
Projektledaren Karin Jacobsson Mauritzson beskriver att många av flickorna i förorten var ”osynliga”. I dag är ett 20-tal tjejer med i gruppen som varit aktiv sedan 2017.
”Mer som svenskar”
15-åriga Hana Omar och Sabrin Bile har varit med sedan det att gruppen startade.
– Vi har förändrats som människor, vi har förändrat våra tankar, allt, svarar Hana Omar på frågan om hur hon påverkats av tiden med gruppen.
– Vi känner oss mer som svenskar, för vi får uppleva det som svenskarna upplever, säger Sabrin Bile.
Förutom ”enklare” aktiviteter i Trollhättan har de över åren också besökt Riksdagen i Stockholm och varit på Öland.
Skapar nyckel till samhället
Projektledaren Karin Jacobsson Mauritzson poängterar att aktiviteterna och utflykterna fungerar som en nyckel till så mycket mer.
– Det är nyckeln in i det svenska samhället och genom fritidsaktiviteter skapar vi också forum för dialog kring normer, religion och kultur, säger hon.
Den stora utmaningen till en början var att vinna föräldrarnas förtroende eftersom det här var tjejer som i stort sett bara rörde sig mellan skolan och hemmet.
Tveksamma föräldrar
Jamila Hassan berättar att båda hennes föräldrar var väldigt tveksamma till en början att låta henne vara med. Men just eftersom gruppen var med enbart tjejer fick hon tillslut ett okej.
– Nu har det blivit bättre för alla. I vår familj är jag den enda tjejen och jag fick aldrig gå ut. Men nu är det mer lika, jag får gå ut jämt, säger hon.
Dessutom berättar hon att hennes mamma också börjar röra sig mer utanför hemmet, efter alla Jamilas utflykter.
Hoppas få fortsätta
Projektet, Integrera mera, är sponsrat av Västra Götalandsregionen och man har fått pengar att driva det året ut. Men inför 2020 är det oklart. Karin Jacobsson Mauritzon hoppas på en fortsättning och att fler kommuner gör samma satsning.
– Vi har fokuserat på annan problematik, men börjar man fokusera på de här tjejerna istället tar det med sig mycket annat, säger hon.
– Om man vidgar sina vyer kommer man få andra drömmar och en annan framtidstro.