Tre brandmän i skyddskläder står bland skräp och förstörda byggnader efter en explosion. De är fokuserade på situationen runt omkring. Till höger syns en Åsa Widell på Sverige för UNHCR med en neutral bakgrund, klädd i en vit skjorta.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur starkt är stödet för Ukraina, kommer det finnas kvar och vad behöver befolkningen hjälp med? Åsa Widell på Sverige för UNHCR svarar på tre viktiga frågor. Foto: Public broadcasting company of Ukraina/SVT

Kraftig minskning av donationerna till Ukraina

Publicerad

Under 2022 fanns en gränslös generositet till stöd för Ukraina – i dag återstår en bråkdel.

– Jag tror att det kommer finnas ett uthålligt stöd, men det kommer vara på lägre nivå, säger Åsa Widell, generalsekreterare på Sverige för UNHCR

Efter att Ryssland inlett sin fullskaliga invasion av Ukraina var stödet från det svenska folket rekordstort. Välgörenhetsorganisationen Sverige för UNHCR samlade under 2022 in 1,7 miljarder kronor. 2023 var motsvarande siffra för 2023 var 588 miljoner.

SVT Nyheter Väst har varit i kontakt med flera organisationer med riktade insatser mot Ukraina som alla ger samma bild. Den enorma donationsviljan från 2022 finns inte kvar, men stödet är fortsatt starkt.

”Vi har aldrig tidigare sett så stort engagemang att skänka pengar och hjälpa barn i krig som vi såg under det första året av kriget i Ukraina.(...) Idag är vi inte i närheten av att få in så mycket pengar till arbetet för barnen i Ukraina som vi fick under 2022, men vi ser fortfarande ett stort engagemang och en vilja att hjälpa.” skriver Unicef Sverige i ett mail.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet