Gunnel Lundgren vill inte jobba kvar som barnmorska på Mölndals sjukhus. Foto: SVT

Kris på förlossningen – barnmorskor säger upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Barnmorskorna på Mölndalssjukhus berättar om tuffa arbetsnätter utan tid för varken stöttning eller återkoppling. Den psykiska stressen har lett till att ett tjugotal barnmorskor valt att inte längre jobba kvar.

Gunnel Lundgren har jobbat som barnmorska i över 30 år, men nu går det inte längre.

– Man orkar inte och man ser inte någon framtid, att det ska bli någon förändring, säger hon.

Barnmorskebristen

Det är jobbigt för henne att bryta med det som har varit.

– Mina planer personligen är att sluta och inte vara kvar i den här miljön, för jag mår inte bra här, och det är en stor sorg, säger Gunnel Lundgren till SVT Västnytt.

Pressad och stressad miljö

Och hon är inte ensam. Det senaste året har 19 barnmorskor inom Sahlgrenska universitetssjukhuset slutat eller lämnat för andra sjukhus i Västra Götaland eller Halland.

Situationen är värst för dem som jobbar natt, berättar de barnmorskor som SVT Västnytt pratar med. De vittnar om en pressad och stressad miljö utan tid för återkoppling eller stöttning.

Att erfarna barnmorskor slutar är något som oroar. En som märkt av konsekvenserna är Sandra Wilhelm, som jobbat som barnmorska i ett år.

– Det tar lång tid att bli trygg och erfaren som barnmorska, så att vi nya behöver stöd från erfarna kollegor, säger hon.

– Vi älskar vårt jobb och vi har utbildat oss till barnmorskor för att vi vill jobba i förlossningsvården, men många ser ingen annan utväg än att vi får jobba någon annan stans.

Vårdförbundet reagerar också på situationen.

– Jag tycker det är allvarligt att erfarna kollegor säger upp sig för att de inte orkar arbeta under den situationen som är framförallt på Mölndals sjukhus nu, säger Carina Deréus, skyddsombud hos Vårdförbundet.

Hon pekar på att personalpolitiken inte är den bästa.

– Det är en stor psykisk ohälsa på Mölndals sjukhus.

Vill inte bli intervjuad

Verksamhetschefen för förlossningsenheten på Sahlgrenska universitetssjukhuset vill inte ställa upp på en intervju, men svarar i ett mejl att de klarar av uppdraget de har och att de inte finns någon anledning att oroa sig som patient. Att barnmorskor väljer att lämna arbetsplatsen beskriver han som tråkigt och att ”det brukar handla om missnöje med arbetstider och lön”.

Den beskrivningen ställer inte Gunnel Lundgren upp på.

– Nej, faktiskt inte, för då skulle inte jag ha varit kvar här. Då skulle jag ha slutat för länge sedan och jobba för ett bemanningsföretag och åkt till Norge.

– Det handlar först och främst om arbetsmiljön, och inte att förglömma vi är anställda för att ta hand om kvinnor och män som ska ha barn, och det gör inte vi i dag på det sätt vi vill, och det är den stora knuten i det hela, säger barnmorskan Gunnel Lundgren till SVT Västnytt.

Fler och fler blivande föräldrar litar inte på förlossningsvården i Göteborg, utan väljer alternativ som för dem känns tryggare. Läs mer om detta i morgon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barnmorskebristen

Mer i ämnet