Tillförordnade rektorn André Aldenhov på Töreboda Centralskola där 24,4% av niorna klarade inte matematik förra året

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Mattekris i Töreboda – då satsar skolan på dubbla lärare

Uppdaterad
Publicerad

I Töreboda fick var fjärde elev i nian underkänt i matematik förra året. Nu har Centralskolan tagit till en helt ny metod för att höja resultaten: Dubbla pedagoger på varje mattelektion.

– Vi tycker att vi har en jättebra plan för att bryta detta, säger André Aldenhov, tillförordnad rektor.

Centralskolan är Törebodas enda högstadieskola. Enligt statistik från Skolverket var det 24,4 procent av eleverna i årskurs 9 som inte klarade matematiken förra året (22 av 90 elever). Rikssnittet för underkända elever 2022 låg på 9,9 procent. 

Under det här läsåret har skolan kämpat hårt för att eleverna ska få bättre betyg.

– Vi har en pågående mattesatsning sedan detta läsåret. Vi jobbar med dubbla pedagoger vid i stort sett alla mattelektioner. Då får vi göra olika typer av gruppinledningar och lägga mer tid för olika individuella genomgångar, berättar André Aldenhov, tillförordnad rektor.

Fördubbling av antalet underkända på 10 år

Matematikkunskaperna har sjunkit i hela landet. I Töreboda har antal underkända elever fördubblats de senaste 10 åren men varför har skolan inget bra svar på.

– Jag tror i stort sett hela västvärldens skolsystem sedan många år tillbaks har jobbat med detta. Jag antar att det krävs mer analys och mer bakrund att ta reda vad det egentligen beror på. Vi jobbar med matematiken utifrån våra förutsättningar, säger André Aldenhov.

Flera elever berättar att det ofta saknade motivation under pandemins distansundervisning. Även hög personalomsättning gör det svårare att hänga med under mattelektionen. 

– Vi har fått byta massa lärare så det kan ha mycket med det att göra, berättar elever Minny Persson och Agnes Dahlgren, som går i nian på skolan.

Dags för nästa nationellt prov

Nu är det bara fyra veckor kvar till nästa nationella prov i matte. 

– Det känns nervöst. Man vill lyckas så bra som möjligt, säger eleven Agnes Dahlgren.

Den tillförordnade rektorn är hoppfull.

– Om vi tittar på betygen som sattes vid jul så har vi i alla fall en prognos. Ska man tro den så är jag optimistisk, det går åt rätt håll. Men en prognos är en prognos, säger André Aldenhov.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.