Mattecoacher från Chalmers hjälper gymnasieelever med uppgifter i matematik

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta klippet för att se mattecoacherna Eva Werner och Sebastian Bergman från Chalmers hjälpa gymnasieeleven Amelie under sitt arbetspass. Foto: Liubov Nenasheva/SVT

Stora kunskapsklyftor i matte – nu ska coacher från Chalmers stötta elever

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals elever kan nu få hjälp att bli riktigt vassa i matte – med hjälp av coacher från Chalmers.

– Vi vet att kunskapsnivåerna i matematik i Sverige sjunker och vi vet också att klyftorna mellan de som kan och de som inte kan ökar, säger Dorotea Blank, ansvarig för skolsamverkan, Chalmers.   

Amelie Pakas går i ettan i gymnasiet och sitter med matteläxor på kvällarna. Kör hon fast med uppgifterna finns det en mattecoach online att vända sig till.

 – Det som är bra att det är efter skoltid. Och det jag gillar speciellt är att det är anonymt. Så jag kan ställa ”dumma” frågor som jag kanske inte skulle våga ställa i klassrummet, skrattar Amelie Pakas.

Universitetsstudenter hjälper till

De som hjälper till är universitetsstudenter som har gått en speciell kurs och arbetar ett kvällspass i vecka. En coach kan leda tre elever samtidigt.

 – Det är de som ska lösa, vi ska mer eller mindre ge dem tips, leda dem. Det brukar vara mycket åt algebra hållet och trigonometri, säger mattecoacherna Sebastian Bergman och Eva Werner.

Nationella satsningen på läxhjälp

Pilotprojektet startade redan 2009 och i år har Mattecoach på nätet fått ett anslag på 8 miljoner kronor. Nu kan coacher ta emot elever från hela landet.

– I grova drag så är det tre till fem tusen samtal per år. Och vi vill nå ännu fler givetvis. Så nu har vi möjlighet att öppna upp för hela Sverige. Och de tre noderna – Linköpings Universitet, KTH, Chalmers  – har haft möjlighet att anställa flera mattecoacher och hjälpa ännu fler, säger Dorotea Blank, ansvarig för skolsamverkan på Chalmers.

Starta klippet ovan för att se hur coacherna drillar Amelie i en övning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.