Som SVT tidigare avslöjat har minst 200 000 liter spolvatten från rengöring av fartygstankar läckt ut till marken i Göteborgs hamn. Vattnet innehöll flera olika kemikalier, bland annat PFAS.
Enligt uppgifter till SVT löpte cisternens besiktningsintyg ut redan i december 2022, vilket St1 bekräftar.
– Det är korrekt, den var tagen ur bruk, säger Erica Samuelsson.
Polisen har nyligen inlett en förundersökning om misstänkt miljöbrott och händelsen utreds även av länsstyrelsen.
– För att man ska kunna använda en tank ska den vara besiktigad, annars ska man inte använda den. Det ingår i utredningen, så vi kommer att följa upp det, säger Gunnar Edlund, enhetschef på Länsstyrelsen Västra Götaland.
St1: ”Den fylldes inte på”
St1 hävdar att det var tillåtet att låta vätskan med de farliga kemikalierna ligga kvar, trots att besiktningsintyget löpt ut.
– Den fylldes ju inte på någonting efter det, det är tillståndshanteringen som har dragit ut på tiden, det är inte så att det inte får vara material i den, säger Erica Samuelsson.
Enligt uppgifter till SVT innehöll cisternen totalt omkring 4 000 kubikmeter förorenat spolvatten när den började läcka.
Kort efter läckan inleddes ett arbete med att frakta bort det som inte läckt ut med hjälp av ett fartyg.
– Det är beklagligt, men vi har gjort de åtgärder som går att göra, säger Erica Samuelsson.
Grundvattnet ska undersökas
Efter utsläppet har ett omfattande saneringsarbete pågått på platsen och det är ännu oklart hur mycket av den kemikaliehaltiga vätskan som kan ha nått Göta älv.
I början av oktober letade man efter lämpliga platser att borra på för att undersöka grundvattnet.
– Det bidrar till den långsiktiga negativa påverkan på vattenmiljön men i vilken utsträckning är inget som jag kan bedöma nu, säger Gunnar Edlund.