Med största sannolikt inget mer Millennium i år.
Det var beskedet från regiondirektören Håkan Sandahl när det utskällda journalsystemet i fredags sattes på paus – bara tre dagar efter att det infördes.
Samtidigt uppgav Sandahl att han fortfarande har förtroende för Millennium.
– Ja, tyvärr får vi ju en del signaler om att man vill arbeta med ett införande och det ser vi med stor oro på, säger Emelie Hultberg.
”Varit extremt tydlig”
Hon är ordförande för Västra Götalands läkarförening och har under måndagsmorgonen deltagit i fackliga möten med bland andra Karin Looström Muth, hälso- och sjukvårdsutvecklingsdirektör i Västra Götalandsregionen.
– Det var ett antal ärenden som skulle hanteras men den stora frågan blev ju såklart Millennium. Där har jag varit extremt tydligt med att enda sättet att gå vidare är att stoppa Millennium, säger Emelie Hultberg.
Hon uppger att VGR:s beslut att pausa Millennium var välkommet – men hävdar också att de kaotiska dagarna skadat förtroendet.
– Förra veckan går inte att göra ogjord. Men genom att ta ansvar tror jag ändå det går att minimera skadeverkningarna. Vi ser inte att systemet går att rädda upp, säger Emelie Hultberg.
Använt papper och penna
Det var under tisdagen förra veckan som skiftet till Millennium skedde inom sjukvården i Sjuhäradsområdet. Från anställda kom direkt vittnesmål om ett komplicerat och trögt system där väldigt lite fungerade som det skulle.
Efter omfattande protester valde till slut regionstyret i fredags att tillfälligt pausa Millennium.
Enligt Laura Raduta, överläkare och huvudskyddsombud på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, har delar av personalen på Säs i helgen använt sig av papper och penna under tiden Millennium rullats tillbaka till förmån för det gamla systemet.
– Vi hade dubbel bemanning och mindre patienter så det funkade. Det har inte varit patientosäkert, men vi har varit så fokuserade på systemet i stället för individerna framför oss, säger hon.