Liseberg måste spara efter brand och svag sommar

Uppdaterad
Publicerad

Efter storbranden på vattenparken Oceana och en regnig sommar behöver Liseberg spara, rapporterar DN.

Det var i februari i år som en kraftig brand bröt ut under bygget av Oceana och där en person omkom i branden.

Vattenparken var tänkt att öppna till sommaren 2024. Men på grund av branden försvinner planerade intäkter och kostnaderna för ombyggnationen har varit stora.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Ytterligare en bakgrund till det kommande sparkravet är besöksunderlaget.

Tuff start på sommaren

I början av sommaren såg det extra tufft ut för nöjesparken.

– Vi hade en ganska kall och regnig juni och inte heller början av juli var någon höjdare. Men de senaste tre-fyra veckorna har varit ganska bra. Juli ligger sex procent över fjolårets juli. Totalt sett ligger vi tre procent sämre än i fjol, säger vd Andreas Andersen till tidningen.

Vd:n vill inte nämna några siffror kring sparpaketet och några fackliga förhandlingar har ännu inte påbörjats. På en fråga från DN om det råder kris för Liseberg blir svaret:

– Det är ett för starkt ord, men vi måste planera försiktigt. Vi har haft ett antal tuffa år, inte minst med pandemin. Nu får vi värdera läget klokt. Det är inte så att vi inte utvecklar parken, men nya stora investeringar får vi vänta med.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand vid Lisebergs badhus Oceana

Mer i ämnet