Livet efter attentatet: – Viktigt veta vem och varför

Uppdaterad
Publicerad

Livet efter attentatet är totalt annorlunda för chefsåklagaren Barbro Jönsson. Livvakter och hemligt boende är några av konsekvenserna. Men attentatet har inte skrämt henne. Däremot tycker hon att det är viktigt att få klarlagt vem som gjorde det och därmed ochså kunna förstå varför. Västnytts reporter Uno Adolfsson träffade åklagaren för en intervju.

Barbro Jönsson utsattes för ett bombattentat mot sitt hem i Trollhättan den 20 november. Bombattentatet skedde i samband med att Barbro Jönsson jobbade på ett åtal mot sex individer som har anknytning till Brödraskapet Wolfpack.

Ensam aktivist

Barbro själv tror att det var en ensam aktivist som utförde sprängdådet och inte någon från Brödraskapet Wolfpack.

Många grova brottslingar arbetar enligt en affärsplan och har inte råd med ett attentat av den här typen. Det drar för mycket uppmärksamhet mot gänget.

Hade sina egna misstankar

Ingen misstänkt är gripen för dådet. Barbro misstänkte själv en person, men hennes misstänkte satt redan i häkte när sprängdådet utfördes. Hon tror inte att dådet har tagits väl emot av olika kriminella gäng. I och med dådet har det riktats stor uppmärksamhet mot de olika gängen.

Dådet mot Barbro är inte det första som hänt i och med en rättegång mot Brödraskapet Wolfpack. Redan 2004 skickades ett misstänkt brev till åklagarmyndigheten i Uddevalla i samband med en rättegång mot 16 anhängare till Brödraskapet Wolfpack.

Konstant fullmåne

-Ibland i mina tröttare stunder undrar jag om det är konstant fullmåne i Västsverige. Till exempel i Uddevalla brukar vi ha ett eller två mord om året, men hittills i år har det vara sju, säger chefsåklagaren Barbro Jönsson som för två veckor sedan utsattes för ett sprängattentat i hennes hem.

-Det kan vara slumpen som gör att det är så mycket mer just nu, det krävs rätt mycket forskning för att se om detta är en del av en långtgående trend. Men jag tror också att det ena ger det andra, blir det uppmärksamhet så väcker det intresse hos andra personer och det blir en kedjeeffekt.

I grunden gäller det att se till att samhället fungerar så att man rycker undan rekryteringsgrunderna för droghandeln och den organiserade brottsligheten, fortsätter hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.