– Det är inte vanligt att kvinnor cyklar i Syrien eftersom det är en skam för en kvinna att cykla och att rida. Så därför måste vi köra bil eller gå, säger Loreen Hadad.
Hon kom till Sverige för drygt tre år sedan och kan inte cykla. Men nu ska det bli ändring på det. Tillsammans med ett studieförbund och kommunen drar hon igång en kurs där hon och andra ska lära sig cykla och det första försöket blir skakigt!
– Det är inte lätt att cykla i Syrien. Jag har alltid drömt om att cykla i Syrien. Men här tror jag att kan jag göra det! säger Loreen Hadad.
Står för frihet
För många nyanlända kvinnor har cykling varit otänkbart. Men att cykla är en väg till jämställdhet och frihet för kvinnorna menar syriska Loreen
Hadad som nu startar cykelkurser i Skara.
– Den främsta fördelen ser jag som att främja jämställdheten. Sedan har vi ju även miljöaspekter, att det är bra för miljön att cykla och ta det i stället för bilen. Sedan har vi hälsoaspekter, säger Karin Lövgren, projektledare på Skara kommun.
Simma härnäst
Loreen Hadad arbetade som journalist i Syrien och nu är hennes ambition, inte bara att lära sig själv och andra att cykla, utan också att dokumentera sin egen utveckling i film.
Och sedan vill hon gå vidare med nyanlända kvinnor.
– Vi måste fortsätta med projektet, inte bara att cykla. Vi måste simma, vi måste rida, vi måste göra precis vad svenska kvinnor gör! Så det är viktigt för mig!
– De här kvinnorna, som är med i den här kursen har ju tidigare inte fått möjligheten att lära sig att cykla eller simma eller andra aktiviteter, så detta blir ju ett sätt att närma sig det svenska samhället och de saker vi gör till vardags, säger säger Karin Lövgren.
Loreen Hadad håller entusiastiskt med.
– Ja, jag tror att utveckling och frihet börjar med kroppen. En fri kropp betyder fria tankar och ett fritt samhälle, säger hon.