• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bollnäs och Freluga, Bollnäs kommun, Gävleborgs län. Vattnet hos vattenbolaget HelsingeVatten är otjänligt. Boenden i området uppmanas att koka vattnet före förtäring. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Extriör kommunala bolaget Leva i Lysekil

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör kommundirektör Karolina Samuelsson berätta om hur kommunen agerat i ärendet med det kommunala bolaget som byggde solceller på egna chefens padelhall. Foto: SVT

Lysekils kommun klar med genomlysning av kritiserat elavtal

Publicerad

Lysekils kommun anser sig nu vara klara med genomlysningen av den uppmärksammade affären mellan det kommunala bolaget Leva och Munkedals Padel Center, där ekonomichefen för Leva satt på dubbla stolar när ett elavtal tecknades.

En solcellsanläggning för 750 000 kronor sitter numera på taket till padelhallen i Munkedal. Installation, drift och underhåll har bekostats av det kommunala bolaget Leva i grannkommunen Lysekil.

En av padelhallens delägare är chef på det kommunala bolaget och ingick även i den arbetsgrupp som tog fram villkoren för affären – som är den första i sitt slag för bolaget.

Förutom den eventuella jävssituationen har frågor rests kring marknadsmässigheten i avtalet. Även detta frågetecken säger sig kommunen nu ha rätat ut.

– Det är en marknadsmässighet i avtalet, Leva har med hjälp av en extern part gjort en genomlysning av detta, säger Karolina Samuelsson kommundirektör Lysekil.

El till fast pris i 14 år

Padelhallens enda kostnad är den el till fast pris man förbundit sig att köpa i 14 år, därefter får man ta över solcellsanläggningen, utan någon extra kostnad.

– Det har ju funnits en person både på avtalsskrivande sida och på köpande sida och det är inte lämpligt, det förfarandet vill vi inte se igen, säger Karolina Samuelsson kommundirektör Lysekil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.