Se och hör i klippet hur Malin tänker sprida kunskapen över världen
Allting började med att hon hjälpte till vid en eftersläckning av en skogsbrand för fyra år sedan och då en vän, som var på plats med sin hund, frågade om de inte kunde lära hundarna att göra det jobbet i stället.
– Då sa det klick i mitt huvud och jag tog tag i det direkt, säger Malin Kyllesjö, lärare hundutbildning.
Där och då föddes idén att utbilda skogsbrandhundar till att hitta dolda glödhärdar under marken, som riskerar att flamma upp och skapa nya skogsbränder efter att räddningstjänsten lämnat platsen. Sådant som människor har svårt att upptäcka men som hundar kan klara snabbare med hjälp av sitt goda luktsinne.
Från hela världen
Det har nu gått drygt fyra år sedan den dagen i skogen och utbildningen för skogsbrandhundar drog Malin Kyllesjö från Aneby i gång kort efter det. Hon började med sin egen hund Ripa. Nu finns det tio certifierade skogsbrandhundar i Sverige.
– Vad jag vet så finns det ingen annanstans i världen. Jag får förfrågningar från bland annat Kanada, USA, Australien, Danmark och nu senast från Argentina. Något som P4 Jönköping var först med att rapportera
Enligt henne är det pandemin som hittills satt stopp för att börja hålla utbildningar internationellt.
Målet är att det ska finnas ett utbildat ekipage i varje län. För att veta om en hund passar som skogsbrandhund så görs ett lämplighetstest. Enligt henne så måste det vara arbetsvilliga och uthålliga hundar.
Finns risker
Även hundförarna utbildas, bland annat i hur man ska bete sig vid en skogsbrand och vilka risker det kan innebära även efter branden är släckt. Själva utbildningen tar ungefär ett år men skiljer sig lite beroende på vilka grundkunskaper som hunden har och även på hur gammal den är.
– Lydnaden är jätteviktig eftersom vi ofta jobbar i perioder när man inte får ha hundar lösa. Det har vi dispens för och då garanterar vi att hundarna inte förföljer vilt.