Mördade sin tidigare sambo – döms till 18 års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 60-årsåldern döms till 18 års fängelse efter att ha knivskurit sin tidigare sambo till döds. Mannen har erkänt att han skadat kvinnan men inte att han avsåg att döda henne.

Det var natten till den 11 februari 2024 som en kvinna utsattes för kraftigt våld med kniv och dog av sina skador. I dag dömdes en man i 60-årsåldern för mord och olaga hot, till 18 års fängelse. Enligt tingsrätten var mannens avsikt att döda kvinnan.

Mannen erkänner att han orsakat skadorna men bestrider ansvar för att hon dog och hävdar att han inte menade att döda henne, enligt tingsrättens pressmeddelande.

Var närstående

Tingsrätten bedömer det som försvårande att brottet riktades mot en närstående kvinna och att det skedde i det tidigare gemensamma hemmet. Paret ska ha haft ett förhållande och bott tillsammans.

– De hade varit sammanboende under en period och några månader före händelsen lämnade hon förhållandet och flyttade till ett skyddat boende. Några dagar innan händelsen inträffade återvände hon till lägenheten och det var tal om att återuppta relationen, säger Gunilla Åkerman, rådman vid Göteborgs Tingsrätt.

Enligt tingsrätten fanns försvårande omständigheter, men inte tillräckligt för att motivera livstids fängelse. Enligt tingsrätten handlar det om en impulshandling som inte var planerad.

Mannen döms också för olaga hot mot en bekant.

Krossad dörruta på lägenhetsport i Kungälv

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under natten till 11 februari larmades polisen efter att en kvinna knivskurits till döds i Kungälv. Foto: Linus Olsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.