• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

– Vi måste prata om våra sår, säger Fatima Veladzic. Foto: SVT

Manifestation i Borås – 25 år efter folkmordet

Uppdaterad
Publicerad

En manifestation för att uppmärksamma folkmordet i Srebrenica hölls i Borås idag. En tragedi som inträffade för 25 år sedan.

– Vi vill få människor att förstå att det inte får hända igen, säger Fatima Veladzic, till SVT Nyheter Väst.

Det var i juli 1995 som drygt 8 000 män och pojkar avrättades och slängdes ner i massgravar i den bosniska staden Srebrenica. Detta skedde trots att staden var under beskydd av FN, som 1993 inrättade en skyddszon runt staden och sa att området skulle vara försvarat från attacker.

Men, så blev det inte, för den bosnienserbiska armén började attackera FN:s observationsposter. I juli 1995 intogs staden och tragedin var ett faktum.

Anfallna av vänner

– Jag kommer själv från Bosnien, där vi en kväll var tvungna att fly från vårt hus för att vi blev anfallna av beväpnade män. De var våra vänner och gjorde oss så illa. Det gör att det är väldigt svårt att lita på människor, säger Fatima Veladzic, vice ordförande för Bosnisk-Hercegovinsk Svenska riksförbundet.

Drygt 200 personer, många med koppling till kriget i Bosnien, har samlats i Parkhallen i Borås. Det har de gjort för att dela med sig av sina upplevelser av kriget i början av 1990-talet då de tvingades fly för sina liv.

Folkmordet i Srebrenica anses vara det värsta folkmordet i Europa sedan andra världskriget.

”Det är struntprat”

– Den här dagen är otroligt viktig för att våra sår ska börja läka. Vi vill också  berätta för våra svenska vänner i Sverige och även i världen om att det verkligen var folkmord i Bosnien, nu när en del har börjat förneka det. Jag tänker bland annat på Peter Handke som fick Nobelpriset i litteratur. Det är struntprat! Vi vet och vi har läst och vi har koll på vad som händer i världen.

Den österrikiske författaren Peter Handke har i tidigare uttalanden i SVT sagt att det inte stämmer och att han aldrig förnekat folkmordet. ”När det gäller Srebrenica handlar det om det värsta brott mot mänskligheten som begåtts i Europa sedan kriget” skriver Handke i ett mejl som Kulturnyheterna har tagit del av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.