man i sjukhussäng

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad innebär det att vara med i Tobiasregistret? Starta klippet för att se Marcus Pastuhoff berätta. Foto: privat

Marcus donerade stamceller – räddade cancersjuk man i USA

Uppdaterad
Publicerad

Både hans pappa och yngre bror dog i cancer. Då blev det viktigt för Marcus Pastuhoff, 32, att försöka göra något för någon annan – nu har hans stamceller räddat en man i USA.

– En fantastisk känsla att någon lever ett friskt liv tack vare mig, säger Marcus Pastuhoff.

För ett år sedan bestämde sig Marcus Pastuhoff, 32 för att registrera sig på Tobiasregistret efter att ha sett ett inlägg om det på sociala medier.

Efter två månader ringde de från stamcellsregistret och sa att en patient i USA hade matchat med honom.

Få män i registret

I Tobiasregistret, det svenska stamcellsregistret, utgör männen 28 procent jämfört med kvinnornas 72 procent.

– Jag tror att det handlar om den maskulina inställningen – att varje man tar hand om sig själv och är i sin bubbla, säger Marcus Pastuhoff, stamcellsdonator från Lerum.

Det svenska stamcellsregistret vädjar att fler unga män ska registrera sig och blir givare. Då det är ungefär lika många kvinnor och män som blir sjuka och behöver stamcellsdonation, kan det bli svårare att hitta en donatormatch för män eftersom de väger mer och behöver fler stamceller.

– Vi försöker uppmana de unga tjejer som anmäler sig till registret att de även ska få sina pojkvänner att registrera sig, säger Mats Bengtsson, som varit medicinskt ansvarig på Tobiasregistret i över 15 år.

Unga ambassadörer

Tobiasregistret har tidigare haft informationskampanjer med Svenska Hockeyligan med framgång och ska börja använda sig av fler unga ambassadörer för att nå ut till fler.

Vad tror du är anledningen att så få män finns i registret?

– De flesta register i hela världen har en ojämn könsfördelning och det har spekulerats mycket kring det – till exempel att kvinnor lättare kan relatera till att det kan drabba ens egna barn. Även att kvinnor är mer aktiva på sociala medier än unga män där vi når många givare, säger Mats Bengtsson.

Se klippet om Marcus som donerade sina stamceller genom periferblodstamcellskörd, via blodet.

VAD KRÄVS FÖR ATT GÅ MED I TOBIASREGISTRET?

  • Är frisk och mellan 18–35 år
  • Väger minst 50 kg och har BMI max 40
  • Är bosatt i Sverige

När man anmält sig till registret kan man bli matchad med en patient var som helst i världen.

Riskerna med att donera blodstamceller är små och vid donation görs en noggrann hälsoundersökning för att se att givaren är frisk.

Du registrerar dig som donator genom att besöka www.tobiasregistret.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.