Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med på inspelningen av Maria Gripes klassiska berättelse om ungdomarna David, Annika och Jonas och mysteriet om en tretusen år gammal egyptisk staty. Foto: SVT

Maria Gripes ”Tordyveln flyger i skymningen” spelas in som tv-serie för SVT

Uppdaterad
Publicerad

Maria Gripes barnboksklassiker ”Tordyveln flyger i skymningen” ska nu bli tv-serie på SVT. Och inspelningen är i full gång.

– Jag har alltid tänkt på den här historien, varför har den inte blivit filmad. Nu blir den det, säger skådespelaren Pernilla August.

”Tordyveln flyger i skymningen” började som en radioföljetong av Maria Gripe och Kay Pollak 1976 och skrevs senare om till en roman som gavs ut 1978.

Berättelsen utspelar sig i den fiktiva småstaden Ringaryd i Småland under ett par varma sommardagar i mitten av 70-talet.

Ungdomarna David, Annika och Jonas blir indragna i ett mysterium med en uråldrig egyptisk staty som har varit gömd på Selanderska gården i århundraden. Men det vilar en förbannelse över statyn som leder in trion på ett äventyr fullt av mysterier.

Spelas in i Västra Götaland

Tv-serien spelas in i Västra Götaland och under onsdagen var filmteamet på plats vid Skepplanda kyrka i Ale kommun.

David, Annika och Jonas spelas av Hjalmar Löfmark Yilmaz, Moa Nåsander och Einar Alvarado Lönberg.

Vad tycker du om storyn?

– Storyn är jättebra, det är en väldigt spännande deckare skulle jag säga, säger skådespelaren Einar Alvarado Lönberg.

Ny karaktär i tv-serien

Pernilla August spelar mormor Irma, en roll som är skriven för tv-serien.

Hur känns det att spela en karaktär som inte är med i boken?

– Det här är ju barnens film, så vi alla är support för barnen. Och det är väldigt fint tycker jag, säger Pernilla August.

Du har ju spelat i en filmatisering av Maria Gripe tidigare, Glasblåsarens barn, hur är det att återvända?

– Den är ju helt olik som historia. Jag tycker det är jättekul att få vara med i en barn- och ungdomsserie, det behövs verkligen. Maria Gripe skriver alltid så otroligt vackra historier, men den här är väldigt annorlunda från Glasblåsarens barn.

Tv-serien har premiär på SVT sommaren 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.