Matias Olsson har rätt att få låna en elrullstol via Västra Götalandsregionen. Men för att kunna få den måste han garantera att han har en tempererad plats att ställa den på där den också kan laddas. Elrullstolen är för stor för hissen, så han kan inte förvara den i sin lägenhet på tredje våningen.
Men fastighetsägaren, det kommunala Bostadsbolaget, har ingenstans att förvara den.
– Det finns inga ytor, säger Bostadsbolagets förvaltare Per Andersson, som sedan i våras försökt hjälpa Matias att hitta en lämplig plats.
Försöker hitta lösningar
Den som får en elrullstol för utomhusbruk utskriven som hjälpmedel måste ha en skyddad plats att låsa in den på. Där det inte finns något lämpligt utrymme har ett externt rullstolsgarage, som placeras utomhus och förankras i marken, tidigare varit en lösning. Men för snart ett år sedan slog högsta förvaltningsdomstolen fast att man inte längre kan få så kallat bostadsanpassningsbidrag för rullstolsgarage. Så Matias Olsson kämpar vidare, med hjälp av bostadsanpassningsenheten på Göteborgs Stad.
– Nu har jag haft kontakt med arbetsterapeuten och vi ska försöka dra det här ett varv till. Kanske kan han få en annan typ av elrullstol, som får plats i hissen, säger handläggaren Johanna Hellström.
Kanske måste flytta
Om ingen hittar en lösning på problemet kanske det går så långt att Matias måste flytta. Han orkar bara gå kortare sträckor med sin rullator och börjar känna sig allt mer isolerad i sitt hem.
Hur länge orkar du vänta på det här?
– Ska jag vara ärlig så, till i somras. Jag börjar tröttna, säger Matias Olsson.
Bostadsanpassningsbidrag
För att kommunen ska kunna bevilja bostadsanpassningsbidrag måste anpassningen ske som ett komplement till en fast funktion i byggnaden. Ett fristående rullstolsgarage utomhus har inte en sådan fysisk eller funktionell koppling till de befintliga källarföråden som lagen om bostadsanpassningsbidrag kräver, menar Högsta förvaltningsdomstolen i en dom från december 2020.