Den 12 november gick Södra Älvsborgs sjukhus personal över till att använda det nya IT-systemet Millennium. Redan innan införandet fanns kritik mot systemet och vårdpersonal som ställt sig emot skiftet och efter att systemet väl hade införts dröjde det inte länge tills det sattes på paus.
En process kring Millennium i förvaltningsrätten har även inletts, något som Göteborgs-Posten har rapporterat om. Det handlar om 26 privatägda vårdbolag som idag har olika IT-system. Men eftersom de har avtal med VGR innebär det att de skulle bli skyldiga till att använda sig av Millennium enligt de regelverk som finns inom regionen, skriver tidningen.
”En sista chans”
Redan innan vårdsystemet implementerades i november ställde sig de privata vårdbolagen dock mot införandet av Millennium och de 26 privata vårdbolagen, som sammanlagt har hand om ungefär 270 000 patienter, skickade in ansökningar om att överpröva regionens beslut.
– Vi såg det som en sista chans att försöka sätta stopp för Millennium. Vi har under lång tid försökt framföra våra argument men inte nått fram eller fått någon respons, säger Christer Andersson vd på Nötkärnan Bergsjön Vårdcentral och BVC.
Nötkärnan är en av de större bolagen inom de 26 vårdbolagen och tar hand om över 75 000 patienter fördelat på sju vårdcentraler.
Vårdbolagen menar att kravet på att göra Millennium obligatoriskt strider mot lagen om valfrihet (LOV), då principerna om likabehandling och proportionalitet inte uppfylls.
Men att de vinner rättsprocessen, är Christer Andersson tveksam till.
– Juridik är krångligt och oförutsägbart. Hoppet ligger snarare på att våra politiker förstår att det här är en katastrofal idé, säger han.