Nu undersöks ett nytt sätt för att tidigare kunna fånga upp människor med sjukdomen Alzheimer i en studie av Göteborgs Universitet och Västra Götalands regionen.
– Alzheimers sjukdomen börjar inte när man utvecklar de tydliga symptomen. Det kan påbörjas tjugo år innan det, förklarar professor Michael Schöll som leder forskningsprojektet Real AD.
En tidigare och mer exakt diagnos skulle möjliggöra bättre behandling och hjälpa med att bromsa sjukdomen.
Mobiltest och blodprov
Det börjar med att man får göra ett digitalt test som kan genomföras hemma på mobiltelefonen. Där testas minnet och tankeförmågan med hjälp av olika bilder och minnestester.
Sedan får patienterna också lämna ett blodprov på en vårdcentral. Med hjälp av ny forskning testas blodet för att upptäcka tidiga tecken på sjukdomen, så kallade biomarkörer.
– Vi förbereder vården för ett scenario där vi har nya så kallade sjukdomsmodifierande läkemedel. De har godkänts i många länder, inte i Europa, men vi hoppas att det kommer också till Europa och Sverige, säger Michael Schöll.
Dessa mediciner, säger forskaren, har potential att förhindra kognitiv svikt under längre tid. Sedan är en förhoppning att de eventuellt kan stoppa nedgångar om de sätts in tillräckligt tidigt. Idag finns endast symptomlindrande läkemedel i Sverige.
Söker deltagare
Studien är det första i sitt slag med sin inriktning och omfattning. Mer än hundra vårdcentraler i Västra Götaland ingår i studien och hittills ha mer än 5000 personer deltagit i studien.
Flest deltagare har vårdcentralen i Krokslätt, Mölndal, där läkare Irina Popescu är verksamhetschef.
– De flesta som är med vill bidra till forskning. Alzheimers är en sjukdom som påverkar väldigt många människor och det är inte bara de som är sjuka som blir drabbade, säger hon.
Även om många har redan anmält sig, söker studie fortfarande nya deltagare fram till årsskiftet.