Två personer står inuti ett rum och betraktar en smartphone. Rummet har ljusa väggar och ett fönster som släpper in naturligt ljus. Det finns stolar och ett bord i bakgrunden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av en app ska Alzheimers diagnos bli lättare och tydligare. Foto: SVT

Mobiltest och blodprov ska upptäcka Alzheimers tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av ett test på mobilen och en typ av blodprov ska personer som lider av sjukdomen Alzheimer kunna upptäckas tidigare. Nu testas metoden i en studie av Göteborgs universitet på över 100 vårdcentraler.

– Ofta är det först när det redan finns mycket symptom som vi kan fastställa diagnosen, säger läkare Irina Popescu.

Nu undersöks ett nytt sätt för att tidigare kunna fånga upp människor med sjukdomen Alzheimer i en studie av Göteborgs Universitet och Västra Götalands regionen.

– Alzheimers sjukdomen börjar inte när man utvecklar de tydliga symptomen. Det kan påbörjas tjugo år innan det, förklarar professor Michael Schöll som leder forskningsprojektet Real AD.

En tidigare och mer exakt diagnos skulle möjliggöra bättre behandling och hjälpa med att bromsa sjukdomen.

Mobiltest och blodprov

Det börjar med att man får göra ett digitalt test som kan genomföras hemma på mobiltelefonen. Där testas minnet och tankeförmågan med hjälp av olika bilder och minnestester.

Sedan får patienterna också lämna ett blodprov på en vårdcentral. Med hjälp av ny forskning testas blodet för att upptäcka tidiga tecken på sjukdomen, så kallade biomarkörer.

– Vi förbereder vården för ett scenario där vi har nya så kallade sjukdomsmodifierande läkemedel. De har godkänts i många länder, inte i Europa, men vi hoppas att det kommer också till Europa och Sverige, säger Michael Schöll.

Dessa mediciner, säger forskaren, har potential att förhindra kognitiv svikt under längre tid. Sedan är en förhoppning att de eventuellt kan stoppa nedgångar om de sätts in tillräckligt tidigt. Idag finns endast bromsmediciner i Sverige.

Söker deltagare

Studien är det första i sitt slag med sin inriktning och omfattning. Mer än hundra vårdcentraler i Västra Götaland ingår i studien och hittills ha mer än 5000 personer deltagit i studien.

Flest deltagare har vårdcentralen i Krokslätt, Mölndal, där läkare Irina Popescu är verksamhetschef.

– De flesta som är med vill bidra till forskning. Alzheimers är en sjukdom som påverkar väldigt många människor och det är inte bara de som är sjuka som blir drabbade, säger hon.

Även om många har redan anmält sig, söker studie fortfarande nya deltagare fram till årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.