En sammanflöde av blomsterarrangemang, nallar och ljus på en stenlagd plats, med en skugga som faller över mitten. Flera färgglada rosor och ett kort med texten ”Saknad” ligger bland blommorna, vilket tyder på en minnesstund eller hyllning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under måndagen dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för att ha mördat flickan. Foto: SVT

Mördade 17-årig flicka i Skene – döms till rättspsykiatrisk vård

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-årige mannen dödade den 17-åriga flickan i Skene i Marks kommun, det slår tingsrätten fast.

Han döms nu till rättspsykiatrisk vård.

Det var den 14 mars i år som den 17-åriga flickan i Skene i Marks kommun anmäldes försvunnen, efter att hon inte kom hem från skolan. Fyra dagar senare hittades hon död under en tung sten i ån Viskan i ett skogsparti bara några hundra meter från skolan.

Tingsrätten slår nu fast att det var en 18-årig man som dödade flickan genom att utöva kraftigt trubbigt våld mot hennes huvud och därefter placera kroppen i ån.

17-årig flicka hittad död – misstänkt mord i Skene

Särskild utskrivningsprövning

Under måndagen dömdes mannen till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för att ha mördat flickan.

Det var den påföljden som åklagaren Nina Friman Björk yrkade på.

– Det beror på utfallet av den rättspsykiatriska undersökningen som visar att den tilltalade led av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för gärningen, sa hon till SVT efter att rättegången hade avslutats.

Frias från våldtäkt

18-åringen åtalades för grov våldtäkt, men det frikänns han för. Orsaken är att det inte har gått att utreda det exakta händelseförloppet.

Utöver mordet döms han även för vapenbrott, efter att en modifierad tårgaspistol hittades i hans bostad. Det har dock inget med mordet på flickan att göra, enligt tingsrätten.

Bild på sökinsats i skog

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en sammanfattning om mordet i Marks kommun. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

17-årig flicka hittad död – misstänkt mord i Skene

Mer i ämnet