• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör vd Andreas Andersen om åtgärderna som kan vidtas för att få öppna Liseberg. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT och SVT/Mattias Larson

Mörkaste året för Liseberg på nästan 100 år – halv miljard i förlust

Uppdaterad
Publicerad

Nöjesparken Liseberg har nu varit stängt sedan december 2019 och hotellverksamheten stängdes i början av juli 2020. På grund av det presenteras en förlust på en halv miljard kronor under förra året och 120 personer har varslats om uppsägning.

Pandemin har slagit hårt mot näringslivet i Västsverige och inte minst mot Liseberg.

– 2020 har varit ett extremt mörkt år, inte bara svårt för Liseberg utan för hela nöjesbranchen. De svenska nöjesparkerna var de enda nöjesparkerna i Europa som fick stänga, så det har varit väldigt tufft för branschen, säger Andreas Andersen som är VD för Liseberg, till SVT Nyheter Väst.

Har fått ekonomiskt stöd

Organisationen har fått ekonomiskt stöd på runt 46 miljoner kronor under 2020, men trots det har det inte räckt till då det utgör under tio procent av förlusten. Koncernens egna kapital har sjunkit från 1 283 till 843 miljoner kronor. 

– Det går inte att ta bort en så stor omsättningsförlust, även om vi får hjälp från regeringen så har vi fått ta lån för att balansera förlusten, säger VD:n Andreas Andersen.

Framtiden oklar

För nöjesparkerna i Sverige är det oklart hur framtiden kommer att se ut, dock finns lite hopp enligt Andreas Andersen. Men den nya pandemilagstiftningen och de nya riktlinjerna från Folkhälsomyndigheten så finns det en chans att Liseberg kan öppna igen sommaren 2021, men med ett begränsat antal besökare. 

– Med de nya regleringarna så kommer vi sannolikt kunna ha en ansvarsfull, pandemisäker öppning av parken senare i år. Under en vanlig dag har vi  ungefär 21 500 och det hade behövts cirka 6000 besökare per dag för att klara av ekonomin, säger Andreas Andersen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.