En helikopters lampa lyser upp skredet i Stenungsund där en buss och en lastbil syns.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Västsverige är ett av de områden i Sverige som har störst risk för jordskred – ändå saknades handlingsplaner för just skred när E6:an slets itu. Foto: Sjöfartsverket

MSB om skredet vid E6: Insatsen fungerade – men handlingsplaner saknades

Publicerad

Vid skredet i Stenungsund i fjol saknade flera myndigheter handlingsplaner för just skred, enligt en ny MSB-rapport – det trots att Västsverige är extra skredkänsligt.

Men i stort får insatsen godkänt av myndigheten.

Västsverige är ett av de områden i Sverige som har störst risk för jordskred. Men när skredet gick vid E6:an i Stenungsund i fjol saknade flera myndigheter utarbetade handlingsplaner för jordskred.

MSB:s presstjänst bekräftar för SVT Nyheter Väst att länsstyrelsen i Västra Götaland saknade en scenariospecifik jordskredsplan, och de övriga sex intervjuade aktörerna hade inte kännedom om någon sådan plan fanns eller inte.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Planen var på gång

Länsstyrelsen i Västra Götaland bekräftar att den planen var under utveckling då och finns idag.

– Men jag tror inte att det fick någon påverkan på själva händelsen utan där satte samverkan igång väldigt tidigt, säger Lisa Nordahl, försvarschef vid länsstyrelsen i Västra Götaland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skredet vid E6 i Stenungsund

Mer i ämnet