kvinna, MSB, färja

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör MSB:s generaldirektör berätta hur de tre stora kriserna hade kunnat hanteras bättre. Foto: SVT

Krisarbetet efter Marco Polo utvärderas i ny rapport: ”Krävs mer handlingskraft”

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har gjort en utvärdering av hur myndigheter hanterat stora samhällskriser, bland annat oljeutsläppet i Pukaviksbukten.

Betyget: Det har agerats för långsamt i flera fall.

Rapporten har utförts på uppdrag av regeringen och presenterades under tisdagen. Arbetet efter tre olika samhällskriser analyseras, bland annat oljekatastrofen utanför Hörvik där passagerarfärjan Marco Polo gick på grund – samt snöovädret som orsakade trafikkaos på E22 i Skåne för tusentals fordon i flera timmar.

Utvärderingen slår fast att handlingskraft och samverkan måste stärkas.

Fartyg på grund utanför Hörvik

– Det vi ser är att vi behöver bli bättre på att kunna fatta beslut på den information vi har. Att våga agera även om lägesbild och beslut inte är perfekta. Där går det ibland lite för långsamt, säger Charlotte Petri Gornitzka, generaldirektör för MSB.

Varnade tidigt om risken

I rapporten nämns Blekinges kriskommunikatörsnätverk som en framgångsfaktor, där MSB konstaterar att kommunikationen till allmänheten kring grundstötningen fungerade mycket väl.

Länsstyrelsen ska tidigare ha lyft den ökade risken för oljeutsläpp – med tanke på de oljefartyg som i mycket dåligt skick dagligen passerar utanför Blekinges kust, på grund av sanktionerna mot Ryssland.

Detta ska ha gjorts före olyckan i höstas och då sökte länsstyrelsen mer medel från MSB till just sådant arbete.

Uppdaterar Blekinges oljeskyddsplaner

Nu ska krissamverkan stärkas ytterligare i Blekinge. Länsstyrelsen kommer bland annat att uppdatera sina oljeskyddsplaner.

– Vi uppmanar också MSB att placera utrustning i länet så att vi kan agera snabbare och mer flexibelt. Det finns fortfarande oklarheter kring ansvarsfördelning vad gäller oljesanering i strandnära vatten. Vi ser det som en central lärdom och kommer att arbeta med MSB för att tillsammans förtydliga roller och ansvar för en mer effektiv krishantering, säger Peter Ryman, försvarsdirektör.

Slutrapporten från Statens haverikommission omfattar både haveriet kring Marco Polo samt hanteringen av händelsen – och den rapporten väntas efter årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet