blåmusslor och Marco Polo

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blåmusslor har blivit kraftigt förgiftade av oljeutsläppet från färjan Marco Polo, som gick på grund utanför Hörvik i oktober. Det visar nu en första undersökning. Foto: SVT

Larmet: Blåmusslor förgiftade av tjockoljan efter Marco Polo

Uppdaterad
Publicerad

För första gången visas nu tydliga konsekvenser av Marco Polos grundstötning i oktober.

Blåmusslor i Pukaviksbukten har blivit kraftigt förgiftade, visar en undersökning.

Undersökningen har genomförts på uppdrag av länsstyrelsen i Blekinge och har gjorts av forskningsinstitutet IVL, Svenska miljöinstitutet.

Resultatet visar att blåmusslorna i det oljedrabbade området har blivit kraftigt förgiftade, något som BLT var först att rapportera om. På grund av de höga halterna kan blåmusslorna få det svårare att reproducera sig och att ta upp näring enligt Fredrik Andreasson, miljögiftsexpert på länsstyrelsen i Blekinge.

Fartyg på grund utanför Hörvik

– Men sen får det även konsekvenser för de djur, fåglar och fiskar, som äter musslor där de här ämnena då anrikas och det kan bli höga koncentrationer i de djuren, säger han och fortsätter:

– Till slut sprids de även till oss människor om vi konsumerar fisk och fågel.

Hör mer om de påverkade musslorna i klippet ovan.

Saneringen avgörande

Men rapporten ger också en positiv bild. Sedimentet, materialet på havsbotten som också har undersökts, är mindre påverkat av föroreningar än vad det väntades vara.

Det menar Fredrik Andreasson på länsstyrelsen är tack vare den sanering, som frivilliga och kommunanställda i Sölvesborg och Karlshamn, var snabba med att inleda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet