Marco Polo gick på grund i Pukaviksbukten i oktober 2023. Cirka 55 ton olja läckte ut. Foto: Johan Nilsson/TT/Arkiv

TT-Line vill inte betala efter oljeutsläppet från Marco Polo

Uppdaterad
Publicerad

Rederiet TT-Line överklagar den avgift på 1,2 miljoner kronor som Kustbevakningen bestämt att det tyska rederiet ska betala efter höstens oljeutsläpp, uppger Sveriges Radio P4 Blekinge.

När rederiets passagerarbåt Marco Polo gick på grund i Blekinge i oktober förra året läckte cirka 55 ton olja ut i Pukaviksbukten nära Karlshamn vilket krävde sanering längs en 2,5 mil lång kuststräcka. Kustbevakningen har därför krävt att TT-line ska betala en så kallad vattenföroreningsavgift på 1,2 miljoner kronor.

Rederiet överklagar dock beslutet och skriver till Sjörättsdomstolen att man gjort allt som kan krävas för att begränsa oljeutsläppet.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Kompensation för betesmark

Lantbrukare vars betesmark drabbats av oljeutsläppet får däremot ekonomisk ersättning till foder från TT-lines försäkringsbolag rapporterar P4 Blekinge. Det rör sig om ett tiotal lantbrukare som inte kunnat släppa sina djur på strandängarna i sommar.

TT-Line har tidigare uppgett att ett ”mänskligt navigationsfel” orsakade grundstötningen. Färjan var på väg till Karlshamn när olyckan inträffade.

Fartyget Marco Polo som gått på grund i Pukaviksbukten och en bild på en svan som simmat i olja.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Söndagen den 22 oktober 2023 gick färjan Marco Polo på grund i Pukaviksbukten. I klippet ovan får du händelsen och dess följder sammanfattat på 60 sekunder. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fartyg på grund utanför Hörvik

Mer i ämnet