Anders Ekdén och Kristoffer Hjelm, kommunpolis i Vara. Anders Ekdén har blivit bestulen på sitt solur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ofattbart, jag tror inte det är sant” – Anders Ekdén är en av många boende i Vara som blivit bestulen på sitt solur. Se Anders visa resterna av soluret i klippet. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Stöldvåg av solur i Vara – tjugo anmälningar på kort tid

Publicerad

I Vara gäller det att man är försiktig med trädgårdsprydnaderna –flera hushåll har blivit av med sina solur. Anders Ekdén fick sin staty i bröllopspresent på 80-talet och nu är den borta.

– Jag tror inte det är sant, säger han.

Anders och Marie Louise Ekdén är två av flera Varabor som under sommaren blivit bestulna på sina solur. Under en kort period har polisen fått in över 20 stöldanmälningar.

– Grannen blev av med sitt under samma kväll. Och en annan granne lite längre bort blev av med ett i maj. Det är ofattbart, säger Anders Ekdén som fick sitt solur i bröllopspresent på 80-talet.

Förut kunde Anders Ekdén, med hjälp av solljus och skuggan från instrumentet, avgöra vad klockan var. Nu när soluret är stulet får han förtro sig åt mer moderna tidsinstrument. Foto: Privat

Med hjälp av solljus och skuggan från instrumentet kan ett solur användas för att läsa av tiden. Efter att moderna klockor konkurrerat ut soluret, ses det numer som en prydnad.

Vanligt med kopparstölder

Enligt Kristoffer Hjelm, kommunpolis, kan anledningen till stölderna ligga i prydnadens material.

– Kopparstölder har varit vanligt under många år där man bland annat försöker stjäla stuprör, hängrännor från kyrkor och kopparplåtar från skolor. Men att stjäla solur är ett relativt nytt och udda fenomen.

Avskräcka tjuven

Om man fortsatt vill ha sitt solur ute i trädgården rekommenderar polisen övervakningskameror som stöldskydd.

– Vårt trumfkort i sådana här fall är att det finns kameraövervakning i trädgårdarna. Dels finns det för att avskräcka tjuven och dels för att vi i efterhand ska kunna klara upp ett brott, säger Kristoffer Hjelm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.