Matias Hasselström på polisen i Fyrbodal sitter i polisuniform på en stol och håller upp tabletter i olika färger.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Matias Hasselström på polisens utredningssektion i Fyrbodal visar upp beslaget och varnar för narkotikaklassade läkemedel. Foto: SVT

Narkotikaklassade läkemedel misstänks ha orsakat sex dödsfall i Fyrbodal

Publicerad

I helgen hände det igen. En ung person i Fyrbodal dog på grund av misstänkt intag av narkotikaklassade läkemedel. Det är ett av sex liknande dödsfall som polisen just nu utreder.

– Det är alldeles för många, säger Matias Hasselström, gruppchef på utredningssektionen på polisen i Fyrbodal. 

Den senaste tiden har det rapporterats mycket om liknande dödsfall, både i Värmland och i Skaraborg

I Fyrbodal handlar det om sex dödsfall under de senaste fyra-fem månaderna. Den yngsta som dött var bara 18 år gammal och den äldsta i 50-årsåldern, enligt polisen. Dödsfallen har inträffat på olika håll i Fyrbodal. 

”Gjort fynd” 

Senast dog en kvinna i 20-årsåldern. Matias Hasselström berättar att det finns flera olika anledningar till att polisen misstänker att personernas död orsakats av ett intag av narkotikaklassade läkemedel. 

– Det kan vara att vi gjort fynd på platsen där dödsfallen skett. Ibland så får vi höra av vänner och anhöriga som gör att vi misstänker detta, säger han. 

Ännu väntar polisen på slutligt svar om vad som orsakat de sex dödsfallen. Men i höstas hade polisen i Fyrbodal två fall som konstaterats bero på narkotikaklassade läkemedel. I det ena fallet var det en kombination av pregabalin och amfetamin och i det andra rörde det sig om tramadol och pregabalin. 

Varnar för pregabalin 

Matias Hasselström på polisen i Fyrbodal varnar för riskerna med pregabalin.

– Vi ser en ökning av missbruket av det läkemedlet. Och vi har även sett dödsfall. Det verkar som att det är många som använder sig av det eftersom vi gör mycket beslag.

Se polisens beslag och hör om riskerna med narkotikaklassade läkemedel i klippet ovan.

Pregabalin

Pregabalin är ett läkemedel som används bland annat för att behandla epilepsi och ångest. Men det kan vara livsfarligt, speciellt i kombination med andra substanser. 2021 bedömdes pregabalin ha bidragit till 41 förgiftningsdödsfall. Vid dessa förgiftningar kan även andra substanser bidragit till dödsfallen.

Pregabalin narkotikaklassades 2018.

Källa: Fass, Socialstyrelsen och Rättsmedicinalverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.