När det började dyka upp nätdroger i Mellerud för några år sedan dröjde det inte längre innan polisen fick reda på det. Personal på gymnasieskolan hörde av sig och berättade att eleverna höll på och smusslade med något. Dessutom luktade det konstigt i skolan.
I samma veva ringde de från Postens utdelningsställe på orten och berättade om suspekta postförskottsförsändelser, som var adresserade till ungdomar.
– 13-åringar kunde ju beställa detta. En 13-åring fördes i ilfart med ambulans till NÄL. De trodde att han skulle dö, och han hade ju rökt, säger Monica Lindberg, platsbefäl i Mellerud.
Nätdrogerna försvann
Monica Lindberg och hennes kollegor kände att de måste agera. Efter att ha pratat med en åklagare kom de fram till att bästa sättet vara att beslagta försändelserna. Det kunde man göra eftersom det fanns en misstanke om att det var droger i paketen. Beslagen skickades sedan på analys till Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, och så länge det var ett preparat som skulle kunna bli narkotikaklassat så behövde man inte lämna tillbaka det.
Metoden visade sig vara effektiv. Det Göteborgsföretag som låg bakom de flesta försändelserna gick i konkurs, och under en lång tid försvann nätdrogerna från orten.
Lär andra distrikt
Men i höstas dök nya försändelser upp, från ett nytt företag. Moncia Lindberg och poliskollegorna fick plocka fram den beprövade metoden, återigen med lyckat resultat.
Och nu börjar andra distrikt höra av sig till Mellerudspolisen för tips och råd. Enligt Monica Lindberg är närheten till medborgarna en viktig del i konceptet.
– Vi är ju närvarande i Mellerud. Det är mycket lättare att höra av sig till någon man känner, som Posten gjorde i det här fallet.