Med pjäsen ”Algots: I nöd och lust” skildrar manusförfattaren och regissören Lennart Eriksson konfektionsföretaget Algots uppgång och fall, med grundaren Algot Johansson i centrum.
– Algot började med en cykel att åka runt och sälja. Och det blev stort klädimperium. Det är en del av Borås historia som angår väldigt många, säger Lennart Eriksson som både skrivit och regisserar pjäsen.
Klädde Sveriges befolkning
1932 införs det löpande bandet på fabriken.
– Det blev så effektivt att han klädde nästan hela Sveriges befolkning, säger Lennart Eriksson.
Stor nazistskandal
Den som införde det löpande bandet på fabriken var den tyske ingenjören Albert Sonntag. Senare blossar en stor skandal upp på grund av hans nazistiska sympatier.
Enligt Lennart Eriksson ska inte grundaren Algot Johansson själv ha varit nazist.
– Han sa till Sonntag att vad du gör på fritiden bryr jag mig inte om. Här får du inte propagera för dina idéer, här får du bara arbeta. Och det gjorde han också.
Starta klippet ovan för historien om nazistskandalen.
Algots uppgång och fall
Konfektionsföretaget Algots grundades i Borås 1907 av Algot Johansson. Algots var bland annat känt för sina fritidskläder.
På 1970-talet fick Algots och andra svenska textilföretag av bland annat hård konkurrens från låglöneländer. Under den så kallade tekokrisen försvann totalt omkring 70 000 jobb i Sverige.
Algots försattes i konkurs 1977.