Henåns skola
Foto: SVT/Privat

Henåns skola öppnar efter år med fuktproblem

Uppdaterad
Publicerad

Henåns skola på Orust stod klar för fem år sedan. I fyra år har den stått tom. Efter mögelproblem, sjuka elever och lärare, rättsprocesser och 130 miljoner kronor extra i utgifter för kommunen så tar skolan emot sina elever i dag.

– Det är en mycket positiv stämning nu. Vi både litar på att allt är åtgärdat och märker att det är så. Bullret är borta och luften är en helt annan, säger Florence Karlsson, huvudskyddsombud för Lärarförbundet.

Hösten 2011 invigdes Henåns skola och 600 elever och 100 lärare flyttade in. Snart visade symptom på både elever och personal att allt inte stod rätt till. Florence Karlsson var den som slog larm.

– Även om allt känns bra nu, så med en titt i backspegeln, är det där taggen sitter. Att vi inte blev trodda först när vi blev sjuka, säger Florence Karlsson.

Elever evakuerades

Sju månader efter invigningen hade 13 anställda fått söka sjukvård och allt fler sjukskrev sig. I juni 2012 konstaterades fukt i bland annat väggar, golv och i plattan i marken. När elever och personal evakuerades i september hade drygt hundra elever uppvisat symptom kopplade till inomhusmiljön.

Hösten därpå stämde Orust kommun byggföretaget NCC som byggt skolan och omfattande undersökningar påbörjades. Ventilationssystemet med självdrag, som kommunen valt, visade sig inte heller fungera.

Fem flyttar för niorna

Ballonger pyntade skolstaketet när Henåns nya skola en andra gång slog upp portarna för sina elever. 

För niondeklassaren Emma Blomberg har skoltiden inneburit fem flyttar, från det att den gamla skolan revs 2009 till återinvigningen idag.

– Det har varit lite jobbigt, man får aldrig landa på en plats. Den längsta tid jag varit på en skola är tre år, säger hon.

Malvina Orvarsson som i dag började fjärdeklass har gått sina tre första skolår i barracker. Hon minns hur det var när fuktproblemen uppdagades.

– Jag mådde lite sämre, sen när man upptäckte vad det berodde på fick vi flytta till matsalen och vara där ett tag innan vi flyttades igen, säger hon.

Övning i krishantering

Jan Eriksson tillträdde som kommunchef på Orust för tre år sedan. Då hade skolan varit stängd i ett och ett halvt år.

– Det var då som det bråkades som mest med NCC. Om jag ska summera det hela så har det varit en hemskt jobbig process. Det är aldrig positivt att rätta till fel som påverkat så många och som kostat skattebetalarna så mycket pengar, säger han.

Han kallar de tre åren en mycket långdragen övning i krishantering.

– Samtidigt har vi lärt oss många saker också. Så här i efterhand vet vi vad som gick snett och vad vi har gjort bra. Vi är väl rustade nu för kommande projekt, säger Jan Eriksson.

Skolan kostade Orust kommun närmare 200 miljoner kronor att bygga. Men fuktskandalen har medfört merkostander på ytterligare 127 miljoner kronor för ombyggnation, rättsprocesser, ersättningslokaler och skolskjutsar.

Ta upp ansvarsfrågan

I och med måndagens skolstart är ärendet inte avslutat. Fortfarande finjusetras saker i skolbyggnaden och efter det ska en slutavräkning göras med NCC.

– Efter det ska vi se om det finns skäl att ta upp ansvarsfrågan och ekonomiskt ställa någon till svars. Vi ska ta upp frågan igen och se om vi kan gå vidare. Vi ska i alla fall analysera det, säger Jan Eriksson.

Henåns skola

Våren 2009

Kommunfullmäktige på Orust klubbar att Henåns nya skola ska byggas och ersätta den gamla mögelangripna som stått på samma plats.

Hösten 2011

Närmare 600 elever och omkring 100 lärare och annan skolpersonal flyttar in.

Våren 2012

Efter rapporter om dålig luft och buller har 23 anställda fått söka sjukvård och fler sjukskriver sig.

Juni 2012

AK-Konsults rapport konstaterar fukt i ytterväggar, golv, mellanbjälk och plattan på marken. Början till mögel hittas också.

September 2012

Åtgärder vidtas under sommaren men dessa räcker inte. Elever och personal evakueras på nytt och ersättningslokaler skapas på flera orter i kommunen.

Oktober 2013

Orust kommun inleder sitt bråk med byggföretaget NCC genom att stämma byggföretaget på 20 miljoner kronor för merkostander som skapats genom att skolan varit obrukbar.

Februari 2014

NCC ställer motkrav på Orust kommun på tio miljoner kronor för utförda arbeten företaget inte fått betalt för. 

Mars 2014

En konsultrappport dömer i en rapport helt ut ventilationssystemet som är baserat på ett självdragssystem. Senare drar kommunen tillbaka stämningen mot NCC och byggjätten får uppdraget att bygga om skolan.

2016

Skolan får godkänt i slutbesiktningen och kan öppna.

En utförandeentreprenad

Kommunen, som byggherre, anlitade en ariktekt och en konstruktör och lät sedan byggbolaget NCC arbeta efter deras ritningar.

Så mycket har det kostat

Grundinvesteringen: 196.7 mkr

Ombyggnation: 90.5 mkr

Merkostnader (för exempelvis ersättningslokaler och skolskjutsar): 40 mkr

Summa: 287.2 mkr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.