På tisdag presenterar Artdatabanken Sveriges officiella rödlista över hotade djurarter. Men redan nu kan vi avslöja att den omdebatterade Nordshavsräkan finns med på listan.
I februari förra året gav Världsnaturfonden (WWF) rött ljus för den svenska räkan i sin konsumentguide för fisk och skaldjur. Något som orsakade stor debatt och förväxlingar. WWF:s konsumentrådgivande rödljus blandades ofta ihop med Artdatabankens officiella rödlista som bedömer risken för att en art ska dö ut.
Men nu kan alltså SVT Nyheter Väst avslöja att Nordhavsräkan, vid sidan av WWF:s rödljus, också hamnar på Artdatabankens rödlista över hotade arter.
Men att räkan ska vara rödlistad är inget som Mathias Ivarsson, räkfiskare från Åstol, håller med om.
– Det är ju som att ropa efter vargen när man hela tiden vill ha krisstämpel efter krisstämpel. Det enda det gör är att konsumenten blir förvirrad. Hur ska man ställa sig till den här produkten?, säger han.
Enligt det material som Artdatabanken, vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), tagit fram och som SVT tagit del av, placeras räkan under kategorin Nära hotad, vilket innebär att den därmed blir rödlistad.
Nära hotad är den lägre av fem kategorier där arter placeras som inte är direkt hotade eller helt uppfyller kriterierna för de högre kategorierna Utdöd, Akut hotad, Starkt hotad eller Sårbar.
Räkpopulationen har minskat
För att en art ska bli rödlistad måste beståndet uppfylla internationella rödlistningskriterier som bland annat säger att en population måste minska med minst 30 procent under en tioårsperiod för att bli rödlistad. Artdatabanken har tittat på räkbeståndet under en tioårsperiod och konstaterar i sin motivering av rödlistningen att populationen av räka under de senaste tio åren minskat med mellan 30 – 50 procent.
– Den statistik som finns för Nordhavsräkan ger ett spann på mellan 10-60 procent, nånstans är det troligaste värdet att den har minskat kring 40 procent de senaste 10 åren, säger Ulf Gärdenfors, ställföreträdande chef för Artdatabanken.
Inför 2015 beslutade dock EU tillsammans med Norge att höja räkkvoterna i Skagerrak och Norska rännan med 15 procent baserat på underlag från det Internationella Havsforskningsrådet (ICES). Samma underlag som alltså nu ligger till grund för Artdatabankens rödlistning. Det senaste året har räkbeståndet nämligen sett ut att öka, men de forskare som står bakom rödlistan menar att den senaste tidens ökning är för osäker för att kunna slå fast att räkorna faktiskt kommer att bli fler de närmsta åren.
– Det bygger ju på felaktiga grunder och de (Artdatabanken reds. anm.) gör en helt annan bedömning än ICES gör som rekommenderar en ökning av uttaget, säger Mathias Ivarsson.
”Finns en risk”
Nu blir det upp till Havs- och vattenmyndigheten (HaV), och i slutändan EU, att ta ställning till hur rödlistningen ska hanteras. HaV vill inte ställa upp på en intervju innan de har tagit del av den nya rödlistan, men säger att det inte är säkert att det kommer få någon direkt påverkan på hur mycket räkor svenska fiskare kommer att få ta upp i framtiden.
– Om en minskning på 40 procent över tio år fortsätter så är det klart att förr eller senare så tar räkorna slut. Det finns ingen sådan risk inom en nära tid, men fortsätter räkan att minska under en lång period till följd av fiske och även andra orsaker så är det klart att det finns en risk, säger Ulf Gärdenfors.