NU-sjukvården går upp i stabsläge: ”Leder till att patienter inte kommer hem”

Uppdaterad
Publicerad

Hög sjukfrånvaro bland personalen tvingar upp NU-sjukvården i stabsläge. Ett av problemen just nu: En del patienter kan inte skrivas ut.

– Det är ett ansträngt läge, men vi ska samla berörda parter under eftermiddagen för att arbeta fram en lösning, säger Björn Järbur, sjukhusdirektör för NU-sjukvården.

Senare på torsdagen stod det klart att hela Västra Götalandsregionen går upp i stabsläge.

Bakgrunden till den höga sjukfrånvaron är de höga nivåerna av säsongsinfluensan, RS-viruset, vinterkräksjukan samt covid-19, något som P4 Väst var först med att berätta. Också den kommunala omsorgen har stor brist på personal på grund av sjukdom. Det innebär att sjukhuspatienter i behov av kommunal omsorg inte kan skrivas ut – vilket leder till överbeläggning på sjukhusen.

– Vi har ju problem med sjukfrånvaro både på sjukhuset och hos de kommuner dit patienter ska skickas när de är klara hos oss, det leder ju till att patienter inte kommer hem, säger Björn Järbur, sjukhusdirektör NU-sjukvården.

NU-sjukvården består av Norra Älvsborgs sjukhus (NÄL), Uddevalla sjukhus samt Brinkåsen i Vänersborg.

Hör Björn Järbur berätta mer om hur sjukvården förbereder sig inför den väntade omikronvågen i klippet ovan.

Lägsta nivån

Stabsläge är ett slags beredskapsläge inom sjukvården som utlöses vid allvarliga händelser. Det finns tre nivåer av dessa beredskapslägen: stabsläge, förstärkningsläge och katastrofläge.

NU-sjukvården har utlöst stabsläge vilken är den lägsta nivån, det innebär att sjukhusledningen arbetar mer direkt med problemlösning och att beslutsvägar förkortas så att man snabbt ska kunna ta nödvändiga åtgärder och beslut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.