Karl Gustavsson är ordförande i mag- och tarmförbundet i Sjuhärad och lider själv av IDB, en kronisk inflammatorisk tarmsjukdom.
– Det är en sjukdom som kan ge oroskänslor för att man inte kan vara vart man vill när man vill. Och det kan ge magsmärtor och man behöver veta var man har toaletter och sådant. Men jag behandlas konstant med mediciner och jag har min sjukdom i schack just nu, säger han.
Han deltog i den första testrundan av den nya mobilappen och är positiv till den hjälp som tekniken kan ge.
– Jag tycker att den är fantastiskt bra.
Så fungerar självtestet
Appen har testats i en nationell studie, bland annat på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, och är nu redo för ett mer omfattande pilotprojekt.
Det är i grund och botten en typ av självtest där patienten tar ett prov på sin avföring och sedan skannar in resultatet med hjälp av mobiltelefonen. Provsvaret kommer direkt och skickas sedan in digitalt till vårdsystemet tillsammans med beskrivningar av symptomen – i stället för att gå till en vårdcentral för att ta proverna.
Det som behövs är två appar i mobiltelefonen och ett testkit som kan hämtas ut på apotek.
Spara resurser – öka trygghet
På så sätt hoppas man inom vården kunna spara in på resurser samt att man få ett samlat register och kan göra bättre bedömningar.
– Vi inom sjukvården kan följa patienten mycket lättare i och med att registrering av både avföringsprov och symptom kommer direkt in i vårt kvalitetsregister, som gör att vi kan snabbt kan åtgärda eventuell inflammation, säger Hans Strid, överläkare vid medicinkliniken på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.
Samtidigt menar man att det blir tryggare för patienterna och ger dem bättre koll på hur sjukdomen utvecklas.
– Du kan på ett smidigt sätt följa din egen sjukdomsutveckling och veta var du befinner dig. Det blir lättare att leva med diagnosen, säger Karl Gustavsson.
Tjänsten riktar sig till de tusentals svenska som lider av IBD i Sverige och är gratis, som en del av regionens satsning på att digitalisera vården.
IBD
IBD är en kronisk inflammatoriskt tarmsjukdom där tarmarna blir inflammerade i perioder.
I dag har cirka 70.000 svenskar problem med IBD, varav 12.000-13.000 finns i Västra Götaland.
Symptomen, som innebär diarré, blod i avföring, smärta och feber, kan medicineras – men sjukdomen kan även kräva operation.
Två underkategorier av sjukdomen är Crohns sjukdom och Ulcerös kolit.
Källa: Södra Älvsborgs sjukhus