• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Utredning om explosionen i Annedal klar: Fler liv kunde gått till spillo

Uppdaterad
Publicerad

Explosionen i ett flerfamiljshus i Annedal i Göteborg i höstas ledde till att en person avled och att flera fördes till sjukhus. Nu visar en ny utredning från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, att räddningstjänstens insats var effektiv – och enligt utredaren kunde fler annars ha dött.

– Man är slagkraftig och agerar och evakuerar direkt från balkongerna, söker igenom lägenheter, går på branden – det är det som räddningstjänstpersonal utbildas i, att liv går först. Det kunde ha blivit mycket värre, fler liv kunde ha gått till spillo, säger Ulf Bergholm, olycksutredare på MSB. 

Det var tidigt på morgonen den 28 september som larmet kom om en explosion och en brand i ett flerfamiljshus på Övre Husargatan i Göteborg. En butik och flera lägenheter ödelades, 140 lägenheter fick utrymmas, en person avled och flera fördes till sjukhus.

Explosion i Annedal i Göteborg

Händelsen bedöms som ovanligt omfattande och MSB har nu utrett Räddningstjänsten Storgöteborgs insats för att dra lärdomar för framtiden.

”Effektiv livräddande insats”

I utredningen beskrivs insatsen som en ”effektiv livräddande insats trots det komplicerade utgångsläget” och det beskrivs också hur det på kort tid genomfördes ”många livräddande åtgärder som förhindrade att händelsen fick ännu värre konsekvenser än vad den fick”.

Utredarna ser några mindre brister, bland annat när det gäller ledningsarbetet och att det dröjde innan åtgärder sattes in mot det faktiska problemet – branden i källaren. Men bedömningen är att Räddningstjänsten agerat korrekt i att fokusera på livräddningen.

I klippet ovan kan du se räddningstjänstens bilder inifrån huset och utredaren berättar även om varför räddningstjänstens insats var lyckad.

Händelseförloppet – så spred sig tryckvågen

  • En kraftig explosion inträffade i byggnadens nedersta våning, plan -2, och enligt polisens utredning startade branden i ett utrymme med lägenhetsförråd intill trapphus 22.
  • Explosionen uppkom troligtvis av brandfarlig vätska som förångats och antänts.
  • Den kraftiga explosionen gjorde att entrédörren trycktes ut av tryckvågen och väggar rasade. Senare märkte man också att en en spricka uppstått i betongbjälklaget, det bedömdes dock inte finnas någon rasrisk. Branddörrar trycktes ut och flög in i garaget. En hissdörr trycktes in i ett hisschakt. En elcentral hade vält och nedfallna kablar hängde löst.
  • I trapphus 22 gjorde tryckvågen att hissdörrarna på samtliga våningsplan ovanför påverkades eller trycktes ut, tre lägenhetsdörrar trycktes in i lägenheterna.
  • Värst drabbat av tryckvågen var trapphus 22, värmen gjorde bland annat att trappräcken i metall smälte och hängde i bågar i sina fästen. I de övriga trappuppgångarna syntes mest påverkan i form av buktande väggar i lättbetong eller gips.
  • Tryckvågen gjorde att brandskyddet delvis slogs ut, vilket gjorde att branden och framförallt röken kunde utvecklas på ett ovanligt kraftigt sätt.
  • En person avled och flera fick söka upp sjukhus.
  • Många blev hemlösa och förlorade hela eller delar av sitt bohag.

MSB:s lärdomar inför framtida händelser

  • Viktigt att räddningstjänster runt om i landet samverkar, diskuterar och övar på olika scenarion, för att vara beredda om det händer.
  • Större risk för explosioner än vad det funnits tidigare – viktigt att yttre befäl har kunskap om hur explosioner kan påverka byggnader.
  • Även om en släckinsats inte lyckas att faktiskt släcka en brand kan det vara viktigt att hålla nere temperaturen i brandgaserna.
  • Vikten av samverkan med polis och ambulans.

Källa: Olycksutredning, Explosion och brand i flerbostadshus Göteborg, 28 september 2021, av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, 2022

Kan ännu inte flytta tillbaka

Flera hyresgäster kan fortfarande inte flytta tillbaka. Nyligen blev det klart att hyresgästerna i trappuppgång nummer 18 kan flytta tillbaka den 1 april, därefter återstår två trappuppgångar med totalt 40 lägenheter där man fortfarande inte kan återvända. De boende på nummer 20 väntas flytta tillbaka i höst och de boende på nummer 22 vintern 22/23.

Källa: Hyresvärden Ernst Rosén

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion i Annedal i Göteborg

Mer i ämnet