Sonia Koppen är ordförande för fackförbundet Vision i Göteborg som gjort undersökningen: ”Katastrofala siffror” Foto: SVT

Socialchefer tycker inte resurserna räcker för att följa lagen

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av socialcheferna i Västra Götaland tycker det är svårt att ge de insatser som de bedömer att individen har behov av och rätt till. Det visar en ny undersökning från fackförbundet Vision.  

– Det är helt skrämmande, säger Sonia Koppen, ordförande för Vision i Göteborg. 

I klippet ovan tycker Sonia Koppen till om resultaten i undersökningen.

Fackförbundet har skickat en enkät till cheferna för socialtjänsten i Västra Götalandsregionens 49 kommuner. 30 av socialcheferna svarade. Av dem anser nio att det är svårt att ge de insatser som de bedömer att individen har behov av och rätt till. Resurserna räcker inte till.

Svårt jobba förebyggande

Ungefär hälften, 16 av 30 chefer, upplever att det är svårt att jobba uppsökande och förebyggande inom de givna budgetramarna. Det här stämmer överens med bilden som socialsekreterarna i Göteborg ger till facket, menar Koppen. 

– Det är de tidiga och förebyggande insatserna, där känner många av socialsekreterarna att det kan vara svårt att få igenom de insatserna, att det stöter på patrull.

”Fruktansvärt för individerna”

SVT Nyheter Väst har tidigare berättat om hur socialsekreterare på Norra Hisingen anser att de inte får bevilja de insatser som barnen har rätt till.

– Det stämmer ju överens med den bild som undersökningen ger. Men det är ju fruktansvärt för de individer på Norra Hisingen som inte kommer få rätt stöd. Och för socialsekreterarna där som inte känner att de kan göra ett bra jobb, säger Sonia Koppen.

Områdeschefen för Norra Hisingens socialtjänst Alexis Ljungkvist håller inte med om att barnen inte får de insatser de behöver.

– Den bilden delar inte jag, jag tänker att vad vi gör idag är att vi matchar kanske insatserna med behovet bättre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.